Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Κριθαρότο με γαρίδες





Υλικά για 4 άτομα:


  • 20 μεγάλες γαρίδες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 κούπα ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, Pummaro
  • 2 κούπες χοντρό κριθαράκι Barilla
  • 13 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ούζο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 4-5 κούπες ζωμό λαχανικών
  • Λίγη παρμεζάνα(προαιρετικά)



Οδηγίες:

Προετοιμασία για το κριθαρότο.






Καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε όλα τα φλούδια σε ένα μπολ. 











Χαράζουμε τη ράχη της γαρίδας κα αφαιρούμε το εντεράκι, που είναι γεμάτο άμμο.







Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ζωμό (οδηγίες στα ΤΙΡ).



Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κουταλιές ελαιόλαδο, προσθέτουμε τις καθαρισμένες γαρίδες και τις σοτάρουμε για 2΄-3΄. Τις σβήνουμε με το ούζο και τις αποσύρουμε από τη φωτιά.









Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε 5 κουταλιές το ελαιόλαδο και προσθέτουμε όλα τα φλούδια (κεφάλια, κελύφη, ουρές). Τα σοτάρουμε πολύ καλά, ζουλώντας τα κεφάλια με ένα γουδί, για να αφήσουν όλη τη γεύση τους στο λάδι.










Μετά από 5΄, προσθέτουμε τις 2 κούπες από το ζωμό και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμα 5΄.











Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το σουρώνουμε, κρατώντας το ζωμό.








Έχουμε τελειώσει τη προετοιμασία γα το κριθαρότο, έχοντας έτοιμες τις γαρίδες και το ζωμό.






Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κουταλιές το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι με το σκόρδο.











Τα σοτάρουμε ελαφρά και αμέσως μετά προσθέτουμε το κριθαράκι, το ζουμάκι από τα γαρίδες, το χυμό ντομάτας και μία κούπα, από το ζωμό. 










Η φωτιά μας να είναι μέτρια, δηλαδή να χοχλάζει ελαφρά το κριθαράκι. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε ζωμό, περιμένουμε μέχρι να απορροφηθεί, επαναλαμβάνουμε συνεχώς ……











Μετά από 15’ προσθέτουμε και τις γαρίδες.
Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε για ακόμα 5’ περίπου.





Το αποσύρουμε από τη φωτιά, και το αφήνουμε σκεπασμένο να σταθεί για 5΄.
Σερβίρουμε το κριθαρότο αμέσως, προσθέτοντας λίγο τυρί παρμεζάνα.


ΤΙΡ:

Ζωμός λαχανικών.

1. Όταν έχουμε διάφορα λαχανικά, μαζεύουμε τα κοτσάνια π.χ. από τα σέλινα, τα πράσα, τα κρεμμύδια, τα κολοκυθάκια κ.ά. και τα βράζουμε πολύ καλά, για περίπου 30΄. Τα σουρώνουμε και αφού κρυώσει, τον τοποθετούμε σε γυάλινο δοχείο στο ψυγείο. Διατηρούμε το ζωμό για 4-5 ημέρες.
2. Αν δεν μπορούμε να έχουμε ζωμό λαχανικών, τότε σε 1 λίτρο νερό προσθέτουμε 2 κύβους φρέσκων λαχανικών Knorr και το ζεσταίνουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου