Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Τούρτα με μύρτιλλα, καραμέλα και άρωμα βανίλιας






Για παντεσπάνι διαμέτρου 24 εκ.
 
  • 125γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 125γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγ.Γεωργίου
  • 5 μεσαία αβγά
  • 50γρ. αμυγδαλόσκονη
  • Ξύσμα ενός μέτριου λεμονιού
  • 1 κουταλιά της σούπας εσάνς βανίλιας ή 1 βανιλίνη
 
Για την κρέμα:
 
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 100γρ. κορν φλάουερ
  • 1 κρόκος μεγάλου αυγού
  • ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού
  • 600ml φρέσκο γάλα
  • 1 λοβός βανίλιας ή 2 κουταλιές της σούπας εσάνς βανίλιας
  • 25γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 400γρ. φρέσκια σαντιγί
 
 
Υλικά για το σιρόπι:

  • 1 ποτήρι γάλα
  • 2-3 κουταλιές κονιάκ ή 2-3 κουταλιές σιρόπι, από ένα γλυκό κουταλιού
 
 
Υλικά για το γαρνίρισμα:
 
  • 600γρ. φρέσκια σαντιγί
  • 1 μικρή συσκευασία 125γρ. μύρτιλλα
 
Υλικά για την καραμέλα:
 
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
  • 1/4 κούπας νερό
 Η Τούρτα φτιάχτηκε, κατόπιν παραγγελίας του εγγονού μου, για τα έκτα του γενέθλια!!!!


Εκτέλεση – Παντεσπάνι:

 





Δουλεύουμε στο μίξερ πολύ καλά τη ζάχαρη τ’αβγά και το ξύσμα.











Μόλις το μίγμα φουσκώσει και πήξει, σβήνουμε το μίξερ, προσθέτουμε τη βανιλίνη ή την εσάνς βανίλιας και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι και την αμυγδαλόσκονη.










Στρώνουμε σ’ ένα ταψί ή τσέρκι οπωσδήποτε λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση, στην μεσαία σκάλα, στους 170˚C για 25-30’.






Την επόμενα μέρα μοιράζουμε το παντεσπάνι σε 3 μέρη.
 

Εκτέλεση – Κρέμας:


Την επόμενη μέρα, από το ψήσιμο του παντεσπανιού, φτιάχνουμε την κρέμα βανίλιας.
 




Αφού διαλύσουμε το κορν φλάουερ στο γάλα, προσθέτουμε τον κρόκο και σουρώνουμε το μίγμα.









Ζεσταίνουμε σε μικρή κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς τη ζάχαρη και το σουρωμένο μίγμα (κορν φλάουερ – γάλα – κρόκο).






Αφού πήξει η κρέμα, την αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τρίμα, τη βανίλια και το βούτυρο.











Αφήνουμε να κρυώσει, ανακατεύοντας που και που, για να μην κάνει κρούστα.
Αφού κρυώσει αρκετά η κρέμα, την αναμιγνύουμε με τη σαντιγί μέχρι να αφρατέψει και τοποθετούμε το μίγμα στο ψυγείο για 1 ώρα.
 



Συναρμολόγηση τούρτας:
 




Τεμαχίζουμε το παντεσπάνι την επόμενη μέρα, σε 3 μέρη.
Σε πιατέλα βάζουμε το ένα κομμάτι από το παντεσπάνι και το ραντίζουμε με ένα κουτάλι, με το μίγμα του γάλακτος.









Κατόπιν απλώνουμε τη μισή κρέμα.
Τοποθετούμε και τα άλλα κομμάτια, ραντίζοντάς τα με ένα κουτάλι, με το μίγμα του γάλακτος και απλώνοντας την υπόλοιπη κρέμα.










Στο τέλος στολίζουμε την τούρτα και τα πλαϊνά της με την σαντιγί και τα μύρτιλλα. .
Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο.






Περίπου 4 ώρες πριν την σερβίρουμε φτιάχνουμε τη καραμέλα.
 

Καραμέλα: 


Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το νερό στη φωτιά συνεχώς, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (πρέπει να έχει λιώσει πριν να χοχλάσει το μίγμα, για να μην ζαχαρώσει) .
Προσθέτουμε μετά και το λεμόνι.







Όταν το χρώμα του μίγματος γίνει χρυσαφί, κατεβάζουμε από τη φωτιά αμέσως και μ’ ένα κουτάλι σκεπάζουμε τα μύρτιλλα με την καραμέλλα. Τοποθετούμε τη τούρτα αμέσως στο ψυγείο.
 




ΤΙΡ:
 
1. Για παντεσπάνι διαμέτρου 28-30 εκ.
 
  • 150γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγ.Γεωργίου
  • 6 μεσαία αβγά
  • 60γρ. αμυγδαλόσκονη
  • Ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού
  • 1 βανιλίνη ή 2 κουταλιές της σούπας εσάνς βανίλιας

2. Αυξάνουμε και τα υλικά της κρέμας αναλόγως.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου