Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Βασιλόπιτα με χουρμάδες και καρύδια

 



Για το κέικ:

  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγ. Γεωργίου (450γρ.)
  • 1 ½ κούπα ψιλοκομμένοι χουρμάδες (250γρ.)
  • 1 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια (150γρ.)
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας κανέλα
  • 1 κοφτή της σούπας μαγειρική σόδα
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού τζίτζερ
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 1/2 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3/4 κούπας λιωμένο φρέσκο βούτυρο Lurpak (190γρ.)
  • 1 κούπα μαύρη ζάχαρη(160γρ.)
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 2 ½ κούπες σάλτσα μήλου (625γρ.)
  • 2 κουτ/κια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

 

Για τη σάλτσα:
 
  • ¾ της κούπας μαύρη ζάχαρη(120γρ.)
  • ¾ της κούπας φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού(190γρ.)
  • 50γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου
  • 3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ξύσμα 1πορτοκαλιού
 
Η κούπα να χωράει 250ml νερό

 

Εκτέλεση:

 

Αρχικά:



Α) Ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι τα καρύδια και τους χουρμάδες.







Β) Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε όλα τα ξηρά υλικά, αλάτι, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, σόδα, χουρμάδες, καρύδια και τ’ ανακατεύουμε μ’ ένα κουτάλι.

Γ) Χωρίζουμε του κρόκους από τ’ ασπράδια.



Προθερμάνουμε το φούρνο στην αντίσταση στους 175°C.




Σ’ ένα μπολ, ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο(προσέχουμε να μην το κάψουμε) με τη ζάχαρη και προσθέτουμε 1-1 τους κρόκους μέχρι να ενωθούν καλά.







Κατόπιν προσθέτουμε τη σάλτσα μήλου και τη βανίλια.







Στο τέλος όλο το μίγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι όλα τα υλικά να ενσωματωθούν.




Βουτυρώνουμε το ταψί ή τη φόρμα και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.




Χτυπούμε τ’ ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και λίγο πριν βάλουμε το κέικ στο φούρνο,
ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μίγμα μας.









Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί και το ψήνουμε αμέσως, στη μεσαία σχάρα, στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα.
Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι κι αν χρειαστεί το αφήνουμε για ακόμη 5’.
 




Για τη σάλτσα:
 
Σε μια μικρή κατσαρόλα, ανακατεύουμε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού. Το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 3’.
Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το σιρόπι σφενδάμου, το κονιάκ, τη βανίλια, το αλάτι και το ξύσμα.
 
Συναρμολόγηση:


 Μόλις βγάλουμε το κέικ από το φούρνο το τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα και ρίχνουμε σιγά σιγά μ’ ένα κουτάλι τη μισή ζεστή σάλτσα πάνω από το ζεστό κέικ.
Κατόπιν το αναποδογυρίζουμε στη πιατέλα, το τρυπάμε με την οδοντογλυφίδα και ρίχνουμε σιγά σιγά μ’ ένα κουτάλι την υπόλοιπη σάλτσα.
Αφού κρυώσει στολίζουμε τη βασιλόπιτα και την σερβίρουμε με παγωτό βανίλια.

ΤΙΡ:

Αν δεν βρούμε σάλτσα μήλου στο super market την φτιάχνουμε μόνοι μας.



Παίρνουμε 4-5 μήλα κόκκινα και πράσινα. 






Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα σιγοβράζουμε με ½ κούπα νερό μέχρι να γίνουν πολτός.

 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου