
Υλικά:
Εκτέλεση:
- 5 ασπράδια από μεγάλα αβγά
- 50γρ. ζάχαρη (προαιρετικά)
- 320γρ. βασιλικούς χουρμάδες, χωρίς τα κουκούτσια
- 320γρ. καθαρισμένα καρύδια
- 2
γεμάτες κουταλιές της σούπας baking powder
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1/4
κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
- 1πρέζα αλάτι
Αρχικά
καθαρίζουμε τους χουρμάδες από τα κουκούτσια και το σκληρό κοτσανάκι στη βάση
του χουρμά.
Κατόπιν πολτοποιούμε στο multi τα καρύδια με τους βασιλικούς χουρμάδες.
Σιγά σιγά 3-4 χουρμάδες με λίγα καρύδια, για να μην κολλήσει το multi.
Σιγά σιγά 3-4 χουρμάδες με λίγα καρύδια, για να μην κολλήσει το multi.
Κατόπιν
προσθέτουμε στο μίγμα όλα τα μυρωδικά.
Χτυπούμε
μαρέγκα τα ασπράδια, προσθέτοντας σιγά σιγά τη ζάχαρη.
Όταν σφίξει η μαρέγκα, προσθέτουμε σιγά σιγά το μίγμα καρυδιών χουρμάδων, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.
Όταν σφίξει η μαρέγκα, προσθέτουμε σιγά σιγά το μίγμα καρυδιών χουρμάδων, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.
Στρώνουμε
μια βρεγμένη λαδόκολλα μια φόρμα (26εκ.), για να μην μας κολλήσει και ψήνουμε
στην αντίσταση, στην χαμηλή σκάλα, στους 170˚C για 35΄- 40΄.
Δοκιμάζουμε μ’ ένα μαχαίρι αν είναι ψημένο(πρέπει να βγει καθαρό), αλλιώς το αφήνουμε για ακόμα 5’.
Όταν
το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε για 2΄- 3΄ και μετά το αναποδογυρίζουμε
σε πιατέλα, αφαιρώντας ΑΜΕΣΩΣ τη
λαδόκολλα, (αλλιώς θα μαλακώσει).
Όταν κρυώσει, πασπαλίζουμε το κέικ με ζάχαρη άχνη.
Όταν κρυώσει, πασπαλίζουμε το κέικ με ζάχαρη άχνη.
ΤΙΡ:
1. Αν θέλουμε μπορούμε αντί για ζάχαρη άχνη, να βάλουμε πάνω από το κέικ σαντιγί και καβουρδισμένα αμύγδαλα.
2.
Με τους κρόκους, που δεν χρειαζόμαστε, μπορούμε να φτιάξουμε υπέροχα μπισκότα sable, γεμιστά με μαρμελάδα. Η συνταγή στο blog μου.
https://mary-syntages.blogspot.com/2012/02/blog-post_16.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου