Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Παραδοσιακές Κριθαρο - Κουλούρες Κάσου

 







Υλικά:
 
  • ¾ της κούπας ελαιόλαδο
  • 50γρ. φρέσκια μαγιά (2 κουτάκια)
  • 2 κοφτές κουταλιές της σούπας κύμινο
  • 2 κοφτές κουταλιές της σούπας γλυκάνισο
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 1κοφτό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 2 κούπες χλιαρό νερό
  • 750γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Αγ. Γεωργίου
  • 250γρ. κριθαρένιο αλεύρι
 
Για την επικάλυψη:
 
  • 20 κουταλιές της σούπας σουσάμι
  • 8 κουταλιές της σούπας μαύρο σουσάμι
  • 3 κουταλιές της σούπας γλυκάνισο
 
 
Η κούπα να χωράει 250ml νερό
 

Εκτέλεση:
 



Αρχικά σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, με λίγο νερό και λίγο αλεύρι (τα αφαιρούμε από τη συνταγή μας). Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τ΄αφήνουμε για 15΄.









Κατόπιν βάζουμε το μούλτι όλα τα μυρωδικά μαζί με λίγο αλεύρι και τα θρυμματίζουμε.
 










Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι, τα μπαχαρικά, το λάδι και τα αναμειγνύουμε.
Προσθέτουμε το μίγμα με τη μαγιά και σιγά σιγά το νερό.









Τα ζυμώνουμε 2΄- 3΄, ώστε να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει.












Σκεπάζουμε το μπολ με μια πλαστική μεμβράνη και μία πετσέτα και το αφήνουμε για ½ ώρα, να φουσκώσει.








ΠΡΟΣΟΧΗ!! 

Μόλις τελειώσουμε το ζύμωμα, κόβουμε ένα κομματάκι από τη ζύμη σε μέγεθος ενός καρυδιού και το τοποθετούμε σ' ένα ποτήρι γεμάτο με νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Το ζυμαράκι θα πάει στον πάτο του ποτηριού. Τοποθετούμε το ποτήρι κοντά στο μπολ με τη ζύμη μας.










Όταν το ζυμαράκι ανέβει στην επιφάνεια του νερού, σε 30΄περίπου, τότε είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι η ζύμη μας είναι έτοιμη.







Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200˚C στην αντίσταση.





Βρέχουμε τα σουσάμια και τον γλυκάνισο, τα σουρώνουμε και τα απλώνουμε σε μια πετσέτα.












Κόβουμε μπαστουνάκια ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε τις κουλούρες μας.
30γρ. για μικρές, 35γρ. για μεσαίες, 40γρ. για πιο μεγάλες.











Απλώνουμε τα μπαστουνάκια πάνω στα σουσάμια, για να κολλήσουν και πλάθουμε τις κουλούρες μας.









Πατάμε με ένα κλειδί για να ενώσει η ζύμη.










Τις τοποθετούμε στο ταψί μας και μόλις τελειώσουμε το πρώτο ταψί, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τ΄αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15΄.





Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα για 30’.





Μόλις βάλουμε το 1ο ταψί στο φούρνο, αρχίζουμε να πλάθουμε το 2ο.κ.ο.κ.
Μόλις ψηθούνε οι κουλούρες, τις τοποθετούμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν καλά.









Όταν κρυώσουν πρέπει να τις φρίξουμε.
Τις ξαναβάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 130˚C στον αέρα, για 35' - 45’.
 





ΤΙΡ:
 
1. Ελέγχουμε το χλιαρό νερό με το χέρι μας. Πρέπει να μην καίει, αλλιώς θα καταστραφεί η μαγιά και η ζύμη δεν θα φουσκώσει.
2. Αν δεν κολλάνε τα σουσάμια πολύ καλά στη ζύμη, τα ξαναβρέχουμε με λίγο νερό.




3. Μπορούμε να τοποθετήσουμε όλα τα υλικά στο μίξερ προσθέτοντας και το μίγμα με τη μαγιά, να τα ανακατέψουμε 2΄- 3΄, ώστε να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει.



4. Αν δεν βρίσκουμε κριθαρένιο αλεύρι, τότε χρησιμοποιούμε 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.



5. Μπορούμε να φτιάξουμε και μπουκίτσες.



Σε ένα ταψί πλάθουμε 3-4 λωρίδες. Τις χαράζουμε βαθιά και τις ψήνουμε για 20΄. 





Τις αφαιρούμε από το φούρνο και τις κόβουμε σε μπουκίτσες, ακολουθώντας τις εγκοπές και συνεχίζουμε αμέσως το ψήσιμο για ακόμη 10΄.




Όταν κρυώσουν πρέπει να τις φρίξουμε.

Τις ξαναβάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 130˚C στον αέρα, για 30΄- 40΄. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου