Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Κέικ αλμυρό ή ατομικά muffins με γραβιέρα και αλλαντικά









Υλικά:


  • 2 γιαούρτια στραγγιστά (2Χ200=400γρ.)
  • 3 αυγά XL
  • 3/5 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο (50γρ.)
  • 2,5 κούπες κίτρινα μαλακά τυριά (250γρ.) Εγώ έβαλα γλυκιά γραβιέρα Κρήτης και κατσικίσιο Μαστέλο Χίου
  • 2/3 της κούπας χοιρομέρι ή καπνιστή γαλοπούλα ή μανιτάρια(100γρ.)
  • 1 κοφτό κουταλάκι χοντροκοπανισμένο πιπέρι
  • 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι (προαιρετικό)
  • 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
  • 2-3 ροδέλες ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης
  • 2-3 ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου 
  • 1 κούπα και 1/3 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (200γρ.)
  • 1 κουταλιά της σούπας baking powder


 1 κούπα να χωράει 250ml νερό

Εκτέλεση:







Αρχικά τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη τα τυριά. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το δυόσμο, τη πιπεριά, το ψιλοκομμένο χοιρομέρι και το πιπέρι. 











Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι με το baking powder.











Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το λάδι και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.













Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.





Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια μακρόστενη φόρμα ή τα φορμάκια για muffins.  Την τοποθετούμε στο ψυγείο, για να κρυώσει το βούτυρο.  Αλευρώνουμε τη φόρμα, την στιγμή που θα την γεμίσουμε με το μίγμα μας.




Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180˚C στην αντίσταση, στη μεσαία σχάρα για 50΄- 55΄ και τα muffins για 30΄- 35΄.



Σημείωση:


Για να φτιάξουμε 12 muffins θα χρειαστούμε τη μισή δόση. Εγώ αντί το χοιρομέρι, έβαλα μανιτάρια. 




Ψιλοέκοψα 3 μεγάλα μανιτάρια και τα τοποθέτησα σε προθερμασμένο αντικολλητικό τηγάνι με 2 κουταλιές λάδι. Μόλις πήραν χρώμα πρόσθεσα λίγο χοντρό αλάτι και 1 κουτ/κι θυμάρι.








Τα αφαίρεσα από τη φωτιά και αφού κρύωσαν καλά, τα ζύγισα (50γρ.) και τα πρόσθεσα στα υπόλοιπα υλικά των muffins.










Τα τοποθέτησα σε μία φόρμα για 12 muffins και έβαλα σε κάθε θέση 1 χάρτινη θηκούλα. 







Τα γέμισα με το μίγμα και τα έψησα για 30΄- 35΄.








Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

«Μαρμελάδα Κουμ κουάτ»




Υλικά:

  • 4 κούπες από το εξωτερικό μέρος των κουμ κουάτ (500γρ.)
  • 1 κούπα χυμό από φρέσκα πορτοκάλια
  • Νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουμ κουάτ
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά γλυκόζη (προαιρετικά, για να μη ζαχαρώσει το γλυκό)
  • 2 γαρύφαλλα (προαιρετικά)
  • Για κάθε 5 κούπες του μίγματος, προσθέτουμε 4 κούπες ζάχαρη(1 κιλό)


1 κούπα = 250ml νερό

Εκτέλεση:



Πλένουμε τα φρούτα και αφαιρούμε το εσωτερικό τους (αφού τα κόψουμε πρώτα κάθετα στη μέση).







Τοποθετούμε τις φετούλες σε μια κατσαρόλα και συμπληρώνουμε με άφθονο νερό μέχρι να σκεπαστούν. Τις αφήνουμε για 24 ώρες (ένα πιάτο θα κρατήσει τα κομμάτια του φρούτου βυθισμένα μέσα στο νερό).






Την επόμενη μέρα αρχικά βράζουμε τα φρούτα και όταν αρχίσουν να χοχλάζουν, μετράμε 10΄. Πετάμε το νερό (για να ξεπικρίσουν τα φρούτα) και σουρώνουμε τα κουμ κουάτ.






Εν τω μεταξύ έχουμε ζεστάνει το χυμό των πορτοκαλιών και προσθέτουμε σ΄αυτό, τα κουμ κουάτ. Συμπληρώνουμε με καθαρό ζεστό νερό, μέχρι να σκεπαστούν κι συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμα 15΄.





Δοκιμάζουμε ένα κουμ κουάτ κι αν έχει μαλακώσει, σβήνουμε τη φωτιά αν είναι όμως σκληρό, συνεχίζουμε το βράσιμο για 5΄.





Σβήνουμε τη φωτιά και αφού σταματήσει ο βρασμός, πολτοποιούμε τα φρούτα με το ραβδομίξερ.










Κατόπιν μετράμε το μίγμα και για κάθε 5 κούπες, θα προσθέσουμε 4 κούπες ζάχαρη.
Ανάβουμε πάλι τη φωτιά και μόλις αρχίζει να χοχλάζει προσθέτουμε το λεμόνι, τα γαρύφαλλα και την γλυκόζη. 



Βράζουμε τη μαρμελάδα για 25΄ - 30΄.



Όταν δέσει καλά, τοποθετούμε τη μαρμελάδα σε καθαρά βάζα, που τα έχουμε βάλει στον φούρνο για 15΄ στους 100˚ για να αποστειρωθούν. Τ' αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν, (έτσι γίνεται η κονσερβοποίηση) και η μαρμελάδα είναι έτοιμη.




Προσοχή!!

1.   Όταν η μαρμελάδα χοχλάζει, δεν μπορούμε να καταλάβουμε καλά, αν έχει δέσει. Γι αυτό παίρνουμε λίγη μ΄ένα κουτάλι, σε ένα πιατάκι κι όταν κρυώσει, βλέπουμε αν είναι ρευστή. Τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη.

2.   Αν θέλουμε 100% σιγουριά, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει εντελώς. Τότε αν είναι ρευστή, όπως τη θέλουμε, τη ζεσταίνουμε σιγά σιγά, για να μην μας κολλήσει και την τοποθετούμε στα ζεστά βάζα. Αν είναι πιο αραιή απ΄ότι την θέλουμε, τη ζεσταίνουμε αρχικά σιγά σιγά, για να μην μας κολλήσει και κατόπιν δυναμώνουμε το μάτι για περίπου 10΄. Την ανακατεύουμε όμως συνεχώς.


Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Σοκολατόπιτα με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα




Υλικά για τη σοκολατόπιτα:


  • ½ κούπα ζάχαρη (125γρ.)
  • ½ κούπα ελαιόλαδο (120γρ.)
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι ΦΑΓΕ (200γρ.)
  • 1 σφηνάκι κονιάκ (20ml)
  • ½ κούπα κακάο Van Ηooten της ΙΟΝ (65γρ.)
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου (160γρ.)
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (προαιρετικά)
  • 2 κούπες διάφορους ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα(300γρ.)


Υλικά για την επικάλυψη:


  • 2 κουβερτούρες desssert Nestle (400 γρ.)
  • 2 κρέμες γάλακτος 35% Φάγε (400 γρ.)


Παρασκευή σοκολατόπιτας:




Αρχικά χοντροκοπανίζουμε διάφορους ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, κάσιους, κολοκυθόσπορους, ηλιόσπορους κ.α.) και κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα αποξηραμένα φρούτα (ανανά, βερίκοκο, κράμπερις, μάνκο κ.α.).






 

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το γαρύφαλλο και στο τέλος το μίγμα των ξηρών καρπών. 







 

Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε αρχικά το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε 1-1 τα αυγά. Στο τέλος το γιαούρτι και το κονιάκ.





 



 Προσθέτουμε και το μπολ με το μίγμα αλεύρου και ξηρών καρπών.











Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί 23-25εκ. και τοποθετούμε το μείγμα μας.








 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στη αντίσταση, στους 175º C για 25΄- 30΄ περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με τη σοκολάτα.





Για την επικάλυψη:





Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος (μέχρι να χοχλάσει) και αφού την αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια.







Αφήνουμε για 1΄ και ανακατεύουμε το μίγμα πολύ καλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Απλώνουμε τη ζεστή λιωμένη σοκολάτα, στην εντελώς κρύα  σοκολατόπιτα. 





Σημείωση:







Μπορούμε να κρατήσουμε λίγη σοκολάτα και αφού την ζεστάνουμε να την απλώσουμε στο πιάτο μαζί με 1 μπάλα παγωτό.