Σάββατο, 6 Ιουλίου 2013

Δροσερή καλοκαιρινή Τάρτα Ροδάκινου










Υλικά τάρτας:



  • 150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Αγ.Γεωργίου, περίπου 1 κούπα
  • 50γρ. αμυγδαλόσκονη (½ κούπα). Αλεύρι και αμυγδαλόσκονη 2 κούπες ή 200γρ.
  • 100γρ. βούτυρο Lurpak αλατισμένο και παγωμένο
  • 4 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη (2/3 φλυτζανάκι του καφέ)
  • 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
  • 2-3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
  • τρίμα 1 μέτριου λεμονιού



Υλικά κρέμας:



  • 500γρ. τυρί Mascarpone
  • 1/2 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη (125γρ.)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη μαστίχα Χίου




Υλικά σάλτσας ροδάκινου:



  • 3 κούπες ροδάκινα κομμένα σε φέτες (να μην είναι πολύ ώριμα, περίπου 6-7 ροδάκινα)
  • 1/2 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη (125γρ.)
  • 3 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο χυμό λεμονιού




Η κάθε κούπα να χωράει 250ml νερό





Εκτέλεση τάρτας:




 



Κόβουμε το παγωμένο βούτυρο σε μικρά κομματάκια και μαζί με τα υπόλοιπα υλικά,






 




 τα χτυπάμε για 2’-3’ στο μίξερ, μέχρι να γίνουν μια μαλακή ζύμη.





 



Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες, ανοίγουμε ένα στρογγυλό φύλλο και 





 



 
μαζί με τη λαδόκολλα την τοποθετούμε σε ένα τσέρκι ή ταψί Νο 24 που να ανοίγει από τα πλάγια και την στρώνουμε, χωρίς να την ανασηκώσουμε στα πλάγια του ταψιού. Την τοποθετούμε για 15’ στο ψυγείο.







 
 
Κατόπιν την τρυπάμε με ένα πιρούνι και την ψήνουμε για 10’, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200˚C, στην αντίσταση, στη μεσαία σκάλα. Ανοίγουμε το φούρνο, την ξανατρυπάμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10’ ακόμη, μέχρι να πάρει ωραία χρώμα.
Αφαιρούμε την τάρτα μαζί με την λαδόκολλα από το ταψί, με μεγάλη προσοχή για να μην σπάσει, και την αφήνουμε να κρυώσει ΕΝΤΕΛΩΣ, σε σχάρα.





Εκτέλεση σάλτσας ροδάκινου:




 

 
Καθαρίζουμε τα ροδάκινα, προτιμούμε να είναι λίγο σκληρά, για να μην λιώσουν με το βράσιμο και τα κόβουμε σε λεπτές φετούλες. 







 



Τα τοποθετούμε σε μια μικρή κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και τ’ αφήνουμε για 3-4 ώρες.







 





 Ανοίγουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, προσθέτοντας και το λεμόνι, για περίπου 10’ (αφού θα αρχίσει να χοχλάζει).







 

 Σουρώνουμε τα ροδάκινα και συνεχίζουμε το δέσιμο του σιροπιού για περίπου 5’ με 10’. Αφαιρούμε τη σάλτσα από το ζεστό σκεύος και την αφήνουμε να κρυώσει.






Εκτέλεση κρέμας:



 

 
Αρχικά σ’ ένα γουδί βάζουμε 2 κομμάτια μαστίχας Χίου και με λίγη ζάχαρη και τα χτυπάμε να πολτοποιηθεί καλά η μαστίχα.







 





Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε πολύ καλά, όλα τα υλικά. Αφήνουμε για 10’, σε θερμοκρασία δωματίου.






Συναρμολόγηση τάρτας:




 




  Σε μια πιατέλα, τοποθετούμε την τάρτα και στρώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα του τυριού. 







 





Την βάζουμε στο ψυγείο, για 20’, για να σφίξει λίγο. 






 


 

Στρώνουμε τα ροδάκινα, από το κέντρο προς τα έξω και ξαναβάζουμε στο ψυγείο.






 




Λίγο πριν να σερβίρουμε το γλυκό, απλώνουμε λίγη από τη σάλτσα ροδάκινου, πάνω από τα ροδάκινα.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου