Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013

Σοκολατένια Τούρτα με κρέμα καφέ









Υλικά για το παντεσπάνι - κέικ:



  • 1 κούπα σκόνη κακάο
  • 1 κούπα αλεύρι farina up
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πακέτο φρέσκο βούτυρο Lurpak (250γρ.)
  • 1 κούπα ζάχαρη (250γρ.)
  • 3 μεγάλα αβγά
  • ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • 1 κρέμα γάλακτος (200γρ.)




Υλικά για την επικάλυψη της τούρτας:




  • 500γρ. κρέμα γάλακτος
  • 400γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομμάτια
  • 80γρ.σκόνη κακάο
  • 2 κουταλιές γλυκόζη




Υλικά για την κρέμα καφέ:



  • 1 κούπα δυνατό καφέ (250ml νερό με 3 κουταλιές νες καφέ)
  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας κορν φλάουερ
  • 250γρ. σαντιγί



Σιρόπι:



  • 1/2 κούπα δυνατό καφέ (125ml νερό με 2 κουταλιές νες καφέ)
  • 3-4 κουταλιές της σούπας κονιάκ ή λικέρ καφέ


(Η κούπα πρέπει να έχει χωρητικότητα 250ml νερό)




Εκτέλεση κέικ:




 






Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το κακάο, το αλεύρι και το αλάτι.







 
 

Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο, και τη ζάχαρη για 5΄. Προσθέτουμε τ΄ αυγά, ένα ένα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Μειώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το μίγμα αλευριού και τη κρέμα γάλακτος εναλλάξ, αρχίζοντας και τελειώνοντας με το αλεύρι.






Στρώνουμε ένα ταψί ή τσέρκι Νο 26εκ. οπωσδήποτε λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση, στην μεσαία σχάρα, στους 180˚για 30΄- 35΄.
Μόλις βγει καθαρό το μαχαίρι, το βγάζουμε αμέσως. Αν είναι μεγαλύτερο το ταψάκι, τότε θέλει λιγότερο χρόνο.
Το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα. Την επόμενη ημέρα το κόβουμε σε 2 κομμάτια.




Εκτέλεση επικάλυψης της τούρτας:




 




Ζεσταίνουμε τη κρέμα γάλακτος και μόλις αρχίσει να χοχλάζει, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη σοκολάτα.






 





Μόλις λιώσει προσθέτουμε το κοσκινισμένο κακάο και την γλυκόζη, μέχρι να λιώσουν και να γίνει η κρέμα λεία. Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.






Εκτέλεση κρέμας καφέ:




 


 Διαλύουμε το κορν φλάουερ στο κρύο νερό και κατόπιν προσθέτουμε το Νες καφέ και ζεσταίνουμε το μίγμα, μέχρι να χοχλάσει.







 






Αφήνουμε την πικρή κρέμα καφέ να κρυώσει εντελώς και την ανακατεύουμε με την σαντιγί.






Σιρόπι:



Αρχικά διαλύουμε τις 2 κουταλιές καφέ σε 1 κουταλιά ζεστό νερό και αφού διαλυθεί προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και το κονιάκ.





Συναρμολόγηση τούρτας:



 





Σε μια στρογγυλή πιατέλα, τοποθετούμε το πρώτο κομμάτι από το παντεσπάνι και με ένα κουτάλι το ποτίζουμε με το σιρόπι μας.









Κατόπιν απλώνουμε την κρέμα με τη σπάτουλα, το δεύτερο κομμάτι από το παντεσπάνι, το σιρόπι και τελειώνοντας, καλύπτουμε όλη την τούρτα με την επικάλυψη της σοκολάτας.(Αρχικά στην επιφάνεια και αφήνουμε 10’ στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί και κατόπιν συνεχίζουμε με τα πλαϊνά).





 




Τοποθετούμε στο ψυγείο και σερβίρουμε την τούρτα κρύα με μια μπάλα παγωτό.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου