Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Ελιές πράσινες χαρακτές ή τσακιστές ή ζούπες







Προετοιμασία:




Μαζεύουμε ή αγοράζουμε ελιές πράσινες.



Χωρίζουμε τις ελιές ως εξής:










1. Τις σκληρές και καθαρές από χτυπήματα, θα τις χαράξουμε 2-3 φορές και θα τις βάλουμε σε λεκάνη με νερό. Τις αφήνουμε 7 - 8 μέρες (όχι περισσότερο), αλλάζοντας το νερό τους καθημερινά για να ξεπικρίσουν.










2. Τις πράσινες και λίγο χτυπημένες, με τη βοήθεια μιας πέτρας τις τσακίζουμε ελαφρά ή τις αφήνουμε 3 - 4 μέρες (όχι περισσότερο), αλλάζοντας το νερό τους καθημερινά, δυο και τρεις φορές για να ξεπικρίσουν.









3. Τις μαύρες, τις τοποθετούμε σε βαμβακερή σακούλα, με ½ κούπα χοντρό αλάτι. Τις ανακινούμε καθημερινά και μόλις μαραθούν, μετά από 7 - 8 μέρες, είναι έτοιμες.







Εκτέλεση:




Στη συνέχεια φτιάχνουμε την άρμη, δηλαδή νερό με μπόλικο αλάτι.
Για να ελέγξουμε αν η άρμη είναι έτοιμη, αφού διαλυθεί το αλάτι, τοποθετούμε στη λεκάνη 2 φρέσκα αβγά.
Αν αυτά επιπλέουν και η επιφάνεια που είναι έξω από το νερό, είναι περίπου ίση με την επιφάνεια ενός εικοσάλεπτου, τότε η άρμη είναι έτοιμη. Αν τα αβγά βουλιάξουν, πρέπει να προσθέσουμε και άλλο αλάτι ή αν τα αβγά είναι πολύ έξω από το μίγμα, τότε θα προσθέσουμε νερό.





Διαλέγουμε μεγάλα και καθαρά δοχεία για να φυλάξουμε τις ελιές μας.
Για 15 litra άρμης προσθέτουμε 1 κοφτή κουταλιά της σούπας ξυνό, κόβουμε ροδέλες από 3-4-λεμόνια, από 2 πράσινες, 2 κίτρινες πιπεριές, 4-5 σκελίδες σκόρδο, ροδέλες, 1 κουταλιά ρίγανη, (προαιρετικά 1 καυτερή πιπεριά, για κάθε βάζο) και 2 νεράντζια κομμένα στα τέσσερα.







Τοποθετούμε τις ελιές σουρωμένες στα βάζα και μοιράζουμε τα λαχανικά στα βάζα. Στο τέλος τοποθετούμε στο στόμιο αρκετές ροδέλες λεμονιού και λίγο λάδι.





Σε δύο μήνες είναι έτοιμες για φάγωμα.



Υ.Π.
1. Όταν είναι οι ελιές έτοιμες και τις έχουμε αποθηκεύσει σε μεγάλο βάζο, αφαιρούμε αυτές που χρειαζόμαστε, τις τοποθετούμε σε μικρότερο δοχείο, χωρίς άρμη, αλλά μόνο με ελαιόλαδο.
2. Οι ζούπες μόλις σταφιδιάσουν είναι έτοιμες. Δεν διατηρούνται όμως για πολύ, επειδή μουχλιάζουν. Γι αυτό τις μοιράζουμε σε νάυλον σακουλάκια και τις αποθηκεύουμε στον καταψύκτη.



Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Κολοκυθόσουπα Vegan, με καραμελωμένα κρεμμύδια και ξηρούς καρπούς






Υλικά για 6 άτομα:

  • 1.300γρ. κολοκύθα κίτρινη σε κύβους
  • 1 γλυκοπατάτα (250γρ.)
  • 1 πράσο
  • 1 μικρή ντομάτα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κοφτό κουτ/κι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι, Πιπέρι
  • 1 κοφτή κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 καυτερή πιπεριά ή 1 κουτ. σούπας καυτερό λάδι
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών (ζεστό) ή 1 λίτρο νερό και 1 κύβο φρέσκο κύβο λαχανικών (ζεστό)


Για το γαρνίρισμα, καραμελωμένα κρεμμύδια με ξηρούς καρπούς

Υλικά για το γαρνίρισμα:

  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 2 κουτ. σούπας καλαμποκέλαιο
  • 1 κοφτό κουτ/κι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας βαλσάμικο
  • 50γρ. ψημένα κάσιους
  • 50γρ. φυστίκια (salted peanuts)


Εκτέλεση σούπας:





Κόβουμε σε μεγάλους κύβους τη ντομάτα, τη κολοκύθα και τις πατάτες.







Σοτάρουμε στη κατσαρόλα με το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πάπρικα, την κανέλα, το καυτερό λάδι και το πράσο.
Αφού μαραθούν, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά, να σοταριστούν κι αυτά.








Έπειτα προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, λίγο αλάτι και τ΄αφήνουμε να βράσουν για 20΄-25΄, σε δυνατή φωτιά.
Κατόπιν την πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ κι έχουμε μια υπέροχη βελουτέ κολοκυθόσουπα.



Εκτέλεση για το γαρνίρισμα:






Ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 10΄. 









Κατόπιν προσθέτουμε το βαλσάμικο και τη ζάχαρη. Μετά από 5΄, τεμαχίζουμε και ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς και σβήνουμε τη φωτιά.







Σερβίρουμε τη σούπα και προσθέτουμε στο κέντρο το μίγμα κρεμμυδιών- ξηρών καρπών.








ΤΙΡ:

 

Μπορούμε αντί να βράσουμε την κολοκύθα, μπορούμε να την ψήσουμε στο φούρνο.

 





Τοποθετούμε στο ταψί την κολοκύθα με την φλούδα, κομμένη στη μέση. Τυλίγουμε στο αλουμινόχαρτο την γλυκοπατάτα, προσθέτουμε ένα κεφάλι σκόρδο κομμένο στη μέση, λίγο χοντρό αλάτι και 3-4 κλωναράκια δενδρολίβανο.







 

Όταν ψηθούν, μετά από ώρα, στην αντίσταση, στους 200°C, αφαιρούμε την σάρκα της κολοκύθας και της γλυκοπατάτας και ακολουθούμε, κανονικά τη συνταγή. 






Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Τσουρέκι νηστίσιμο για Vegan





Υλικά:

  • 120ml χλιαρό νερό 
  • 120γρ. φρέσκια μαγιά ή 3 φακελάκια ξερή
  • 260γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 125γρ. χλιαρό φυτικό βούτυρο Μινερβίνη
  • 200ml χλιαρό γάλα σόγιας
  • 200γρ. σάλτσα μήλου (apple sauce) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι
  • 5γρ. κακουλέ
  • 8 σταγόνες μαστιχέλαιο ή 1 κοφτό κουταλάκι κοπανισμένο μαστίχι
  • 1 φυσική βανίλια ή 1 κουταλάκι του γλυκού εσάνς
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι


  • 1 κιλό αλεύρι ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙ Μύλοι Αγ. Γεωργίου
  • 125γρ. χλιαρό φυτικό βούτυρο Μινερβίνη


Για το άλειμμα:

  • ½ κούπα γάλα σόγιας
  • Λίγα αμύγδαλα φιλέ


Εκτέλεση:

Το τσουρέκι για vegetarian ή vegan παρασκευάζεται πολύ εύκολα, φτάνει να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες και να έχουμε χρόνο και υπομονή. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. 



Η σάλτσα μήλου, αντικαθιστά το αυγό και το τσουρέκι γίνεται αφράτο και πεντανόστιμο, που δεν υστερεί σε τίποτα από το τσουρέκι με αυγά.





Αρχικά φτιάχνουμε το προζύμι.


 Σε χλιαρό νερό (όχι καυτό, το δοκιμάζουμε με το χέρι μας), λιώνουμε την μαγιά και προσθέτουμε και 2-3 κουταλιές αλεύρι, μέχρι να γίνει ένας χυλός. 




Το αφήνουμε στον πάγκο μας, σκεπασμένο με μια μεμβράνη, για 10’-15’.










Κατόπιν το τοποθετούμε στο μίξερ μαζί με όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι και τα 125γρ. βούτυρο.









Αφού ανακατευτούν με τον γάντζο για 1΄, προσθέτουμε όλο το αλεύρι και αφού ομογενοποιηθεί η ζύμη, καθώς το μίξερ θα συνεχίζει να δουλεύει, ρίχνουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο, για να γίνει το τσουρέκι μας με ίνες. Συνεχίζουμε το χτύπημα για ακόμα 10’.
Έχουμε υπομονή και δεν προσθέτουμε καθόλου αλεύρι. Γίνεται μια μαλακιά, απαλή και μυρωδάτη ζύμη.










Σβήνουμε το μίξερ, μεταφέρουμε τη ζύμη σε μεγαλύτερο σκεύος, γιατί θα τριπλασιαστεί.









 Tην σκεπάζουμε με μια νάιλον σακούλα και μια πετσέτα και την αφήνουμε να ανέβει, σε ζεστό μέρος, για 3 περίπου ώρες.









Γίνονται 4 πλεξούδες. Αρχικά φτιάχνουμε τις 2 πλεξούδες. Κόβουμε τη μισή ζύμη και πλάθουμε 6 κορδόνια (το υπόλοιπο μίγμα το αφήνω σκεπασμένο, μέσα στο μπολ).











Τοποθετούμε τις 2 πλεξούδες σε λαδόκολλα και τις αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν για περίπου 30΄.









Λίγο πριν τα ψήσουμε, τα αλείφουμε γύρω γύρω με γάλα προσεκτικά με ένα βαμβάκι, για να πάρουν ωραίο χρώμα και κατόπιν τα πασπαλίζουμε με το αμυγδαλάκι.



 

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150°C στο αέρα, στη μέση, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα για 35’-40’.
Μόλις τοποθετήσουμε τα πρώτα τσουρέκια στο φούρνο, πλάθουμε και τις υπόλοιπες 2 πλεξούδες.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα και αφού κρυώσουν τα τυλίγουμε με μεμβράνη, για να μην στεγνώσουν.



ΤΙΡ:

1. Μόλις βάλουμε τα πρώτα τσουρέκια στο φούρνο, πλάθουμε αμέσως τα επόμενα τσουρέκια για να ανέβουν, όσο θα ψήνονται τα πρώτα. (Δεν τα πλάθουμε όλα μαζί, γιατί τα τελευταία τσουρέκια, θα περιμένουν πολύ ώρα, θα καθίσουν και δεν θα φουσκώσουν ΠΟΤΕ).
2. Αν πλάσουμε ατομικά τσουρεκάκια, τότε τα ψήνουμε λιγότερη ώρα (20΄-25΄).


Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Εύκολη τυρόπιτα με φύλλο κουρού


 



Υλικά για τη γέμιση:

  • 2 κούπες φέτα Ήπειρος θρυμματισμένη
  • 2 κούπες μυζήθρα θρυμματισμένη
  • 4 κούπες τριμμένα διάφορα κίτρινα τυριά (Γραβιέρα, Γκούντα, Κασέρι, ή όποιο άλλο κίτρινο τυρί προτιμάμε)
  • 3 μεγάλα αβγά
  • 1 κούπα γάλα
  • 1 κουταλιά της σούπας πιπέρι ( περίπου)
  • 1 κουταλιά της σούπας θυμάρι ή ρίγανη
  • 1 χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο(προαιρετικά)



  • 650γρ. έτοιμο φύλλο κουρού Χρυσή ζύμη
  • 2-3 κουταλιές καλαμποκέλαιο για το άλειμμα
  • Λίγο σησάμι(προαιρετικά)


Εκτέλεση:






Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά.








Βγάζουμε τα φύλλα από το ψυγείο ή τα ξεπαγώνουμε αν είναι κατεψυγμένα(σύμφωνα με τις οδηγίες στην συσκευασία τους). Εγώ βρήκα το φύλλο κουρού Χρυσή ζύμη καταπληκτικό, σαν σπιτικό.




Λαδώνουμε το ταψί του φούρνου και στρώνουμε το ένα φύλλο.
Το ανοίγουμε λίγο με τα δάκτυλά μας, για να απλώσει μέχρι τα άκρα του ταψιού.









Κατόπιν στρώνουμε τη γέμιση, αφήνοντας 1 εκ. από τα άκρα του ταψιού.







Τελειώνοντας σκεπάζουμε τη γέμιση με το δεύτερο φύλλο και ενώνουμε τα 2 φύλλα, πλέκοντάς τα.
Χαράζουμε την πίτα με μαχαίρι σε κομμάτια, την λαδώνουμε πολύ καλά και την ραντίζουμε με λίγο νερό.








Πασπαλίζουμε με λίγο σησάμι.










Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση στην μεσαία σχάρα στους 180˚C, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Περίπου 1 ώρα.




Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο πάνω σε σχάρα και μετά την κόβουμε σε κομμάτια.