Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Banana Bread for Vegan - Ψωμί μπανάνας, για Vegan



ΥΛΙΚΑ:


  • 30γρ. ζάχαρη
  • 200γρ. πολύ ώριμες μπανάνες (2-3 μπανάνες)
  • 160ml γάλα σόγιας ή αμυγδαλόγαλο χλιαρό (στους 30˚C)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού διατροφική μαγιά ή ξηρή μαγιά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή σκληρό, Μύλοι Αγ. Γεωργίου
  • 60γρ. φυτικό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου



Λίγο λιωμένο βούτυρο για το άλλειμα των ψωμιών.

Ένα μυρωδάτο ψωμί, αφράτο σαν τσουρεκάκι!!!!


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


 

Αρχικά σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό γάλα, μέχρι να διαλυθεί η μαγιά (2΄- 3΄).










Σ’ ένα άλλο μπωλ λιώνουμε τις μπανάνες με ένα πιρούνι και προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα.










Στο μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μίγμα της μπανάνας και το μίγμα με τη μαγιά.
Τα ανακατεύουμε 2΄- 3΄, ώστε να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει.









Προσθέτουμε και το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 3΄ακόμα.











Σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη και μια πετσέτα και το αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει.









Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο μας και ξεφουσκώνουμε το ζυμάρι.
Το μοιράζουμε σε 2 μέρη.







Τραβάμε το ζυμάρι από τη μια πλευρά και το τοποθετούμε στην άλλη. Κάνουμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά. Αυτή την κίνηση την επαναλαμβάνουμε 2 φορές. Χρησιμοποιούμε λίγο αλεύρι, αν χρειαστεί.






Στο τέλος ανοίγουμε με τον πλάστη το ζυμάρι σε ένα παραλληλόγραμμο και το διπλώνουμε από την μεγάλη πλευρά.







Τα τοποθετούμε σε 2 μακρόστενες φόρμες, που τις έχουμε λαδώσει, τα χαράζουμε πολύ βαθιά, τα ξανασκεπάζουμε με μια μεμβράνη και μια πετσέτα και τ’ αφήνουμε για ακόμα 1 με 1,5 ώρα.









Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180˚C στην αντίσταση και τοποθετούμε τις φόρμες μας στην μεσαία σχάρα.
Συνολικός χρόνος ψησίματος 30’.










Βγάζουμε τα ψωμιά από το φούρνο, τα αλείφουμε με λίγο βούτυρο, για να γυαλίσουν και τα βάζουμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν καλά.






ΤΙΡ:

1. Μπορούμε αφού κρυώσουν, να τα τυλίξουμε σε μεμβράνη και να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη για όσο καιρό θέλουμε. Όταν τα χρειαστούμε τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν (χωρίς την μεμβράνη) σε θερμοκρασία δωματίου και είναι τόσο φρέσκα, σαν να τα έχουμε μόλις φτιάξει.





Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Κέικ λαδιού με καρύδα και σιρόπι μανταρινιού






Υλικά:

  • 1 κούπα καλαμποκέλαιο (240γρ.)
  • 1 κούπα ζάχαρη (250γρ.)
  • 5 μεγάλα αυγά
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα μανταρινιού
  • 1 κούπα αποξηραμένη τριμμένη καρύδα (100γρ.)
  • 1 γιαούρτι (200 γρ.)
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο (150γρ.)
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό (170γρ.)
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εσάνς βανίλιας


Σιρόπι:

  • 1,5 κούπα ζάχαρη (375γρ.)
  • 1 κούπα νερό (250ml.)
  • 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι (125ml.)
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα μανταρινιού


Λίγη καρύδα για το γαρνίρισμα

Η 1 κούπα να χωράει 250ml νερό


Εκτέλεση:


Σιρόπι:


Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι, για να κρυώσει.
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το χυμό μανταρινιού και μόλις αρχίζουν να χοχλάζουν, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και βράζουμε για 5΄.
Κατεβάζουμε αμέσως το σιρόπι από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.



Κέικ:

Αρχικά κοσκινίζουμε και ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά. Αλεύρι, μπέικιν πάουντερ και σιμιγδάλι.
Στη προετοιμασία αυτού του κέικ, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε καθόλου μίξερ.






Σ ένα μπολ αναμιγνύουμε μ’ ένα σύρμα, το λάδι, τη ζάχαρη και το ξύσμα.
Προσθέτουμε σιγά σιγά, πάντα ανακατεύοντας 1-1 τα αβγά.
Κατόπιν προσθέτουμε το γιαούρτι και τη βανίλια.










Στο τέλος προσθέτουμε το μίγμα του αλευριού, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί.











Στρώνουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο στρογγυλό ταψί, (διαμέτρου 26-28 εκ.).










Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση, στη μεσαία σχάρα, στους 175˚C για 40΄(ελέγχουμε με ένα μαχαιράκι κι αν δεν είναι στεγνό, ψήνουμε για 5’ ακόμα).










Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το σιροπιάζουμε ΑΜΕΣΩΣ με το κρύο σιρόπι.











Όταν κρυώσει, και έχει ρουφήξει όλο το σιρόπι, το πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη καρύδα.







Υ.Σ. 



Αν θελήσουμε να το αναποδογυρίσουμε σε πιατέλα, τότε στρώνουμε το ταψί με λαδόκολλα και αφού το σιροπιάσουμε και έχει ρουφήξει όλο το σιρόπι, το αναποδογυρίζουμε στη πιατέλα






και το πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη καρύδα.



















Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Ελιές πράσινες χαρακτές ή τσακιστές ή ζούπες







Προετοιμασία:




Μαζεύουμε ή αγοράζουμε ελιές πράσινες.



Χωρίζουμε τις ελιές ως εξής:










1. Τις σκληρές και καθαρές από χτυπήματα, θα τις χαράξουμε 2-3 φορές και θα τις βάλουμε σε λεκάνη με νερό. Τις αφήνουμε 7 - 8 μέρες (όχι περισσότερο), αλλάζοντας το νερό τους καθημερινά για να ξεπικρίσουν.










2. Τις πράσινες και λίγο χτυπημένες, με τη βοήθεια μιας πέτρας τις τσακίζουμε ελαφρά ή τις αφήνουμε 3 - 4 μέρες (όχι περισσότερο), αλλάζοντας το νερό τους καθημερινά, δυο και τρεις φορές για να ξεπικρίσουν.









3. Τις μαύρες, τις τοποθετούμε σε βαμβακερή σακούλα, με ½ κούπα χοντρό αλάτι. Τις ανακινούμε καθημερινά και μόλις μαραθούν, μετά από 7 - 8 μέρες, είναι έτοιμες.







Εκτέλεση:




Στη συνέχεια φτιάχνουμε την άρμη, δηλαδή νερό με μπόλικο αλάτι.
Για να ελέγξουμε αν η άρμη είναι έτοιμη, αφού διαλυθεί το αλάτι, τοποθετούμε στη λεκάνη 2 φρέσκα αβγά.
Αν αυτά επιπλέουν και η επιφάνεια που είναι έξω από το νερό, είναι περίπου ίση με την επιφάνεια ενός εικοσάλεπτου, τότε η άρμη είναι έτοιμη. Αν τα αβγά βουλιάξουν, πρέπει να προσθέσουμε και άλλο αλάτι ή αν τα αβγά είναι πολύ έξω από το μίγμα, τότε θα προσθέσουμε νερό.





Διαλέγουμε μεγάλα και καθαρά δοχεία για να φυλάξουμε τις ελιές μας.
Για 15 litra άρμης προσθέτουμε 1 κοφτή κουταλιά της σούπας ξυνό, κόβουμε ροδέλες από 3-4-λεμόνια, από 2 πράσινες, 2 κίτρινες πιπεριές, 4-5 σκελίδες σκόρδο, ροδέλες, 1 κουταλιά ρίγανη, (προαιρετικά 1 καυτερή πιπεριά, για κάθε βάζο) και 2 νεράντζια κομμένα στα τέσσερα.







Τοποθετούμε τις ελιές σουρωμένες στα βάζα και μοιράζουμε τα λαχανικά στα βάζα. Στο τέλος τοποθετούμε στο στόμιο αρκετές ροδέλες λεμονιού και λίγο λάδι.





Σε δύο μήνες είναι έτοιμες για φάγωμα.



Υ.Π.
1. Όταν είναι οι ελιές έτοιμες και τις έχουμε αποθηκεύσει σε μεγάλο βάζο, αφαιρούμε αυτές που χρειαζόμαστε, τις τοποθετούμε σε μικρότερο δοχείο, χωρίς άρμη, αλλά μόνο με ελαιόλαδο.
2. Οι ζούπες μόλις σταφιδιάσουν είναι έτοιμες. Δεν διατηρούνται όμως για πολύ, επειδή μουχλιάζουν. Γι αυτό τις μοιράζουμε σε νάυλον σακουλάκια και τις αποθηκεύουμε στον καταψύκτη.



Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Κολοκυθόσουπα Vegan, με καραμελωμένα κρεμμύδια και ξηρούς καρπούς






Υλικά για 6 άτομα:

  • 1.300γρ. κολοκύθα κίτρινη σε κύβους
  • 1 γλυκοπατάτα (250γρ.)
  • 1 πράσο
  • 1 μικρή ντομάτα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κοφτό κουτ/κι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι, Πιπέρι
  • 1 κοφτή κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 καυτερή πιπεριά ή 1 κουτ. σούπας καυτερό λάδι
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών (ζεστό) ή 1 λίτρο νερό και 1 κύβο φρέσκο κύβο λαχανικών (ζεστό)


Για το γαρνίρισμα, καραμελωμένα κρεμμύδια με ξηρούς καρπούς

Υλικά για το γαρνίρισμα:

  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 2 κουτ. σούπας καλαμποκέλαιο
  • 1 κοφτό κουτ/κι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας βαλσάμικο
  • 50γρ. ψημένα κάσιους
  • 50γρ. φυστίκια (salted peanuts)


Εκτέλεση σούπας:





Κόβουμε σε μεγάλους κύβους τη ντομάτα, τη κολοκύθα και τις πατάτες.







Σοτάρουμε στη κατσαρόλα με το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πάπρικα, την κανέλα, το καυτερό λάδι και το πράσο.
Αφού μαραθούν, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά, να σοταριστούν κι αυτά.








Έπειτα προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, λίγο αλάτι και τ΄αφήνουμε να βράσουν για 20΄-25΄, σε δυνατή φωτιά.
Κατόπιν την πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ κι έχουμε μια υπέροχη βελουτέ κολοκυθόσουπα.



Εκτέλεση για το γαρνίρισμα:






Ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 10΄. 









Κατόπιν προσθέτουμε το βαλσάμικο και τη ζάχαρη. Μετά από 5΄, τεμαχίζουμε και ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς και σβήνουμε τη φωτιά.







Σερβίρουμε τη σούπα και προσθέτουμε στο κέντρο το μίγμα κρεμμυδιών- ξηρών καρπών.








ΤΙΡ:

 

Μπορούμε αντί να βράσουμε την κολοκύθα, μπορούμε να την ψήσουμε στο φούρνο.

 





Τοποθετούμε στο ταψί την κολοκύθα με την φλούδα, κομμένη στη μέση. Τυλίγουμε στο αλουμινόχαρτο την γλυκοπατάτα, προσθέτουμε ένα κεφάλι σκόρδο κομμένο στη μέση, λίγο χοντρό αλάτι και 3-4 κλωναράκια δενδρολίβανο.







 

Όταν ψηθούν, μετά από ώρα, στην αντίσταση, στους 200°C, αφαιρούμε την σάρκα της κολοκύθας και της γλυκοπατάτας και ακολουθούμε, κανονικά τη συνταγή.