Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Ψαρόσουπα βελουτέ με φρέσκα ψάρια και λαχανικά




Υλικά:


  • 1,5 κιλό ψάρια (ροφούς ή σκορπίνες ή διάφορα μικρά πετρόψαρα)
  • 2 κολοκύθια (250γρ.)
  • 1 ώριμη ντομάτα (250γρ.)
  • 3-4 πατάτες (1/2 κιλό)
  • 1/2 ματσάκι σέλινο
  • 3-4 καρότα (250γρ.)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι (100γρ.)
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο-πιπέρι
  • 1,5 λίτρο νερό



χυμό λεμονιού


Εκτέλεση:



Στη χύτρα βάζουμε το νερό(1,5l), 1 κουταλιά αλάτι και τα ψάρια(στο δίχτι) να βράσουν. Μόλις αρχίζουν να χοχλάζουν, τα αφήνουμε να βράσουν περίπου για 15΄.








 

Σουρώνουμε προσεκτικά το ζωμό, για να μην μείνει κάποιο αγκάθι και τοποθετούμε τα ψάρια σε μια πιατέλα. 










 

Τα καθαρίζουμε από τις αγκάθες, τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη, για να μην στεγνώσουν και τα προσθέτουμε στη σούπα.







 
Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια όλα τα λαχανικά, προσθέτουμε το λάδι και τον σουρωμένο ζωμό στη χύτρα. Ανάβουμε τη κουζίνα, κλείνουμε τη χύτρα και μόλις ανέβει η βαλβίδα, σβήνουμε το μάτι.







 


Αφού κατέβει η βαλβίδα και μπορούμε να ανοίξουμε τη χύτρα, αφαιρούμε το μισό σέλινο, για να μην γίνει η σούπα μας, πράσινη.








 


Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα λαχανικά και τον ζωμό.












 


Αν θέλουμε τη σούπα μας πιο πηχτή, την αφήνουμε να βράσει για 5΄ - 10΄.
Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι ή πιπέρι.




Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10΄και κατόπιν την σερβίρουμε ζεστή, προσθέτοντας λίγο χυμό λεμονιού και τα ψάρια.



ΤΙΡ:

1. Αν χρησιμοποιήσουμε κανονική κατσαρόλα, όταν θα βράζουν τα λαχανικά, θα πρέπει να προσθέσουμε τουλάχιστον 1 κούπα νερό, γιατί μέχρι να ψηθούν, τουλάχιστον για 30’, θα εξατμιστεί το νερό.
2. Στη χύτρα δεν υπάρχουν απώλειες υγρών.

 

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Mους μορταδέλας - Mousse di mortadella



Υλικά:


  • 300γρ.Μορταδέλα σε λεπτές φέτες Νegroni Ιταλίας
  • 250γρ. τυρί κρέμα Ricotta
  • 1 κουταλιά της σούπας καυτερό λάδι πιπεριάς ή φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 200γρ. κρέμα γάλακτος ΦΑΓΕ 2%

Κράκερ ή Crostini ή φρεσκοψημένο ψωμί

Εκτέλεση:















Τοποθετούμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά, μέχρι το μείγμα μας να γίνει κρεμώδες με απαλή υφή.








Σερβίρουμε σαν dip πάνω σε κράκερ ή φρεσκοψημένο ψωμί.




Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Χριστόψωμο







Υλικά:


  • 2 φακελάκια φρέσκια μαγιά(50γρ.)
  • 2 κούπες χλιαρό νερό (500ml.)
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο (90ml.)
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη(80γρ.)
  • Το ξύσμα 1 μεγάλου πορτοκαλιού
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ ή χυμό πορτοκαλιού ή γλυκό κρασί(90ml.)
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας κοπανισμένη μαστίχα (4-5 τεμάχια)
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας τριμμένη κανέλα
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας τριμμένο γαρύφαλλο
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας τριμμένο μαχλέπι
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας κοπανισμένο γλυκάνισο(προαιρετικά)
  • 1 κιλό αλεύρι «για όλες τις χρήσεις» Μύλοι Αγ. Γεωργίου



  • ½ κούπα χοντροκοπανισμένα καρύδια(80γρ.)
  • ½ κούπα ξανθή σταφίδα(100γρ.)

Για το στόλισμα λίγο μαύρο σησάμι, μερικά αμύγδαλα φιλέ και 4-5 ολόκληρα καρύδια.


Εκτέλεση:

  
Αρχικά φτιάχνουμε το προζύμι.

Σ΄ ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε την 1 κούπα χλιαρό νερό από τα υλικά μας (το δοκιμάζουμε με το χέρι μας) και λιώνουμε την μαγιά.
Προσθέτουμε 2 κουταλιές από τη ζάχαρη μας και 3-4 κουταλιές από το αλεύρι μας, μέχρι να γίνει ένας χυλός.





Το αφήνουμε στον πάγκο μας, σκεπασμένο με μια μεμβράνη, για 10’-15’ να φουσκώσει.



 
Κατόπιν τοποθετούμε στο μίξερ το εξάρτημα με τον γάντζο και προσθέτουμε το φουσκωμένο προζύμι, όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τα καρύδια και τις σταφίδες) και τα ανακατεύουμε, ώστε να έχουμε μια μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε μια κουταλιά αλεύρι.





 

Σκεπάζουμε τη ζύμη στο μπολ του μίξερ με μια πλαστική σακούλα και το αφήνουμε για 1 ώρα, να διπλασιαστεί σε όγκο.







Λαδώνουμε το ταψί πασπαλίζουμε λίγο μαυροσήσαμο και απλώνουμε τη ζύμη.
Αφαιρούμε λίγη από τη ζύμη, για να στολίσουμε το ψωμί.

 

Ραντίζουμε το τραπέζι με λίγο αλεύρι και απλώνουμε το υπόλοιπο ζυμάρι, ανοίγοντά το σε ένα πλατύ φύλλο. Απλώνουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και το διπλώνουμε, για να φτιάξουμε το χριστόψωμό μας.








Πλάθουμε ένα σταυρό και μερικά μπαλάκια, με τη ζύμη που αφαιρέσαμε και στολίζουμε την επιφάνεια με διάφορα σχέδια, καρφώνουμε ολόκληρα καρύδια, πασπαλίζουμε με σισάμι και τ’ αφήνουμε για ακόμα 1 ώρα, να φουσκώσει.




Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190˚C στην αντίσταση και βάζουμε το ταψί μας στην μεσαία σχάρα.
Στα 40’, με ένα πινέλο αλείβουμε το ψωμί με νερό, για να αποκτήσει ωραίο χρώμα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 15’(συνολικός χρόνος ψησίματος 55’).


 


Το βγάζουμε από το φούρνο και το τοποθετούμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσει καλά.






Συνήθως το κόβουμε την παραμονή των Χριστουγέννων.

 

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Παραδοσιακά Μελομακάρονα, φτιαγμένα με το παλιό Ροδίτικο τρόπο





Υλικά για 70-80 μελομακάρονα:


  • 250γρ. καλαμποκέλαιο (1 κούπα + 2 κουταλιές της σούπας)
  • 250γρ. ελαιόλαδο (1 κούπα + 2 κουταλιές της σούπας)
  • 160γρ. κρυσταλλική ζάχαρη (2/3 της κούπας)
  • 200γρ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού (4/5 της κούπας)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα (όχι πολύ γεμάτο)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (όχι πολύ γεμάτο)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα (όχι πολύ γεμάτα)
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 1 βανιλίνη με άρωμα λεμόνι
  • ξύσμα 3 μέτριων πορτοκαλιών Μέρλιν
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ (90γρ.)
  • 1 κιλό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις (Μύλοι Αγ. Γεωργίου)


Υλικά για το σιρόπι:


  • 500γρ. ζάχαρη (2 κούπες)
  • ½ litro νερό (2 κούπες)
  • 500γρ. αγνό μέλι κατά προτίμηση θυμαρίσιο, (1 κούπα και 2/3 της κούπας)
  • ½ μέτριο λεμόνι

Υλικά για την επικάλυψη:


  • 500γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Η 1 κούπα να χωράει 250 ml νερό


Εκτέλεση:






Τοποθετούμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά εκτός από το μισό αλεύρι και τα αναμιγνύουμε με ένα κουτάλι.











 Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι απαλά, για ελάχιστα δευτερόλεπτα, μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη.





Οι παλιές Ροδίτισσες έχουν μερικά μυστικά για το πλάσιμο των μελομακάρονων.

1ο μυστικό:




Πλάθουμε τη ζύμη σε 20 περίπου στρογγυλά μπαλάκια, μεγέθους καρυδιού. Με τον τρόπο αυτό η ζύμη στεγνώνει, ξεκουράζεται κι έτσι μπορούμε να πλάσουμε πιο εύκολα τα μελομακάρονα μας, χωρίς να σκίζονται.



2ο μυστικό:



 

Παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης, το απλώνουμε, σε οβάλ σχήμα, πάνω σε μια ξύστρα ή σε παλιό πιατάκι








 

 με ανάγλυφα σχέδια (αυτό που κερνούσαν τα γλυκά του κουταλιού) και το διπλώνουμε. 









 

Το τοποθετούμε στο ταψί, που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.










Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170˚C για περίπου 20΄- 25΄ στον αέρα, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Μπορούμε να ψήσουμε ταυτόχρονα 2 ταψιά, στη μεσαία και κάτω κάτω σχάρα. Στα 15΄αλλάζουμε θέση στα ταψιά μας και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν πάρα πολύ καλά.




Εκτέλεση σιροπιού:






Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και μόλις αρχίσουν να χοχλάζουν, τα αφήνουμε για 2΄ μόνο. 










Χαμηλώνουμε τη φωτιά, στη πιο χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε 4-5 από τα εντελώς ΚΡΥΑ μελομακάρονα. Για να μελωθούν κανονικά, τα αφήνουμε στο σιρόπι 15 δευτερόλεπτα από τη μια πλευρά, 










κατόπιν τα αναποδογυρίζουμε, άλλα 15 δευτερόλεπτα και τα αφαιρούμε αμέσως.








 


Τα πασπαλίζουμε με το μίγμα καρυδιού - γαρίφαλου - κανέλλας 








 


και τα τοποθετούμε στην πιατέλα μας.





ΤΙΡ:


1. Μπορούμε να φτιάξουμε τα μελομακάρονα, να τα φυλάξουμε σε στεγανό δοχείο και όποτε θέλουμε να τα μελώνουμε.
2. Με 30 δευτερόλεπτα στο σιρόπι, τα μελομακάρονα είναι μεν μελωμένα, αλλά είναι και λίγο τραγανά. Αν τα θέλουμε πιο μαλακά, τα αφήνουμε 1 λεπτό.