Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

«ΛΕΜΟΝΙ» Γλυκό του κουταλιού


Υλικά:



  • 3-4 χοντρόφλουδα μεγάλα λεμόνια
  • 2-3 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • Προαιρετικά: 1 κουταλιά γλυκόζη, για να μη ζαχαρώσει το γλυκό
  • Για κάθε 3 κούπες υγρό, προσθέτω 4 κούπες ζάχαρη(1 κιλό)


Η κούπα να χωράει 250ml νερό


Εκτέλεση:


Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο τα λεμόνια είναι άφθονα και μυρωδάτα.
Διαλέγουμε φρέσκα και χοντρόφλουδα και οι φίλοι με λεμονιές είναι πολύτιμοι.



 Αρχικά στύβουμε τα λεμόνια και φυλάμε το χυμό. Τρίβουμε απαλά την επιφάνεια του λεμονιού στον λεπτό τρίφτη, να φύγει μόνο η κίτρινη φλούδα. Καθαρίζουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια από τυχόν μαυρίλες ή χτυπήματα. Αφαιρούμε το εσωτερικό τους και κόβουμε τις φλούδες σε λεπτές φέτες ή σε τετράγωνα.








Τις τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό και το ξύσμα, μέχρι να σκεπαστούν και τις αφήνουμε για τουλάχιστον 12 ώρες (ένα πιάτο θα κρατήσει τα κομμάτια βυθισμένα μέσα στο νερό).











Κατόπιν βράζουμε τα λεμόνια, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 25’. Δοκιμάζουμε τη φλούδα να είναι μαλακή. Αν χρειαστεί συνεχίζουμε το βράσιμο για 5’. 










Τα αφήνουμε πάνω στο σβηστό μάτι και αφού κρυώσουν, στραγγίζουμε τις φλούδες (μαζεύοντας το υγρό σε μια βαθιά κατσαρόλα). Τις ζουλάμε με το χέρι μας, μια-μια για να φύγουν όλα τα υγρά. 









Μετράμε το υγρό και βάζουμε για κάθε 3 κούπες, 1 κιλό ζάχαρη (αν το υγρό είναι περισσότερο προσθέτω κι άλλη ζάχαρη). 












Αφού βράσει το σιρόπι για 15' προσθέτουμε τη γλυκόζη, το χυμό του λεμονιού και τα κομμάτια του λεμονιού. Συνεχίζουμε το δέσιμο του γλυκού για ακόμα 30'. Ξαφρίζουμε τον αφρό, που σχηματίζεται. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό για 24 ώρες.







 

Την επόμενη μέρα το ελέγχουμε, αν θέλει ακόμα λίγο δέσιμο.
Μόλις πάρει μια βράση αφαιρούμε τα κομμάτια με το λεμόνι και συνεχίζουμε (αν χρειάζεται) για λίγο το δέσιμο, μόνο με το σιρόπι.











Όταν δέσει καλά, τοποθετούμε πρώτα τα κομμάτια σε καθαρά βάζα, που τα έχουμε βάλει στον φούρνο για 15΄ στους 100˚C για να αποστειρωθούν και κατόπιν το σιρόπι. Τ' αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν, έτσι γίνεται η κονσερβοποίηση και το γλυκό είναι έτοιμο.



Προσοχή. Όταν το γλυκό χοχλάζει, δεν μπορούμε να καταλάβουμε καλά, αν έχει δέσει. Γι αυτό βάζουμε λίγο σε ένα πιατάκι κι όταν κρυώσει, βλέπουμε αν το σιρόπι είναι ρευστό. Τότε το γλυκό είναι έτοιμο. 


Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Κέικ πορτοκαλιού με καλαμποκέλαιο





Υλικά:


  • 1 κούπα καλαμποκέλαιο(230γρ.)
  • 1 κούπα ζάχαρη(250γρ.)
  • 4 μεγάλα αβγά
  • 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού(250γρ.)
  • ξύσμα 4 πορτοκαλιών Μέρλιν
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου(300γρ.)

Εκτέλεση:



Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε καθόλου μίξερ.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι (κοσκινισμένο) και το baking.







Σ ένα μπολ αναμιγνύουμε μ’ ένα σύρμα, το λάδι με τη ζάχαρη.







 


Προσθέτουμε σιγά σιγά, πάντα ανακατεύοντας 1-1 τα αβγά.
Κατόπιν προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα.






 
 

Στο τέλος προσθέτουμε το μίγμα του αλευριού, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί.









Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε ή τοποθετούμε μια βρεγμένη λαδόκολλα, σε μια μακρόστενη ή στρογγυλή φόρμα 26-28 εκ.







Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση στην μεσαία σχάρα, στους 175˚C για 55’(ελέγχουμε με ένα μαχαιράκι κι αν δεν βγει εντελώς στεγνό, το αφήνουμε ακόμα για 5’).


Το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα, αφαιρούμε αμέσως τη λαδόκολλα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Προαιρετικά:

Το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή φτιάχνουμε γλάσο πορτοκαλιού.

Γλάσο:

1 κούπα άχνη
3-4 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού

Ανακατεύουμε την ζάχαρη άχνη με το χυμό, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να ρέει το γλάσο. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο χυμό ακόμα.


Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Ψαρόσουπα βελουτέ με φρέσκα ψάρια και λαχανικά




Υλικά:


  • 1,5 κιλό ψάρια (ροφούς ή σκορπίνες ή διάφορα μικρά πετρόψαρα)
  • 2 κολοκύθια (250γρ.)
  • 1 ώριμη ντομάτα (250γρ.)
  • 3-4 πατάτες (1/2 κιλό)
  • 1/2 ματσάκι σέλινο
  • 3-4 καρότα (250γρ.)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι (100γρ.)
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο-πιπέρι
  • 1,5 λίτρο νερό



χυμό λεμονιού


Εκτέλεση:



Στη χύτρα βάζουμε το νερό(1,5l), 1 κουταλιά αλάτι και τα ψάρια(στο δίχτι) να βράσουν. Μόλις αρχίζουν να χοχλάζουν, τα αφήνουμε να βράσουν περίπου για 15΄.








 

Σουρώνουμε προσεκτικά το ζωμό, για να μην μείνει κάποιο αγκάθι και τοποθετούμε τα ψάρια σε μια πιατέλα. 










 

Τα καθαρίζουμε από τις αγκάθες, τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη, για να μην στεγνώσουν και τα προσθέτουμε στη σούπα.







 
Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια όλα τα λαχανικά, προσθέτουμε το λάδι και τον σουρωμένο ζωμό στη χύτρα. Ανάβουμε τη κουζίνα, κλείνουμε τη χύτρα και μόλις ανέβει η βαλβίδα, σβήνουμε το μάτι.







 


Αφού κατέβει η βαλβίδα και μπορούμε να ανοίξουμε τη χύτρα, αφαιρούμε το μισό σέλινο, για να μην γίνει η σούπα μας, πράσινη.








 


Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα λαχανικά και τον ζωμό.












 


Αν θέλουμε τη σούπα μας πιο πηχτή, την αφήνουμε να βράσει για 5΄ - 10΄.
Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι ή πιπέρι.




Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10΄και κατόπιν την σερβίρουμε ζεστή, προσθέτοντας λίγο χυμό λεμονιού και τα ψάρια.



ΤΙΡ:

1. Αν χρησιμοποιήσουμε κανονική κατσαρόλα, όταν θα βράζουν τα λαχανικά, θα πρέπει να προσθέσουμε τουλάχιστον 1 κούπα νερό, γιατί μέχρι να ψηθούν, τουλάχιστον για 30’, θα εξατμιστεί το νερό.
2. Στη χύτρα δεν υπάρχουν απώλειες υγρών.

 

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Mους μορταδέλας - Mousse di mortadella



Υλικά:


  • 300γρ.Μορταδέλα σε λεπτές φέτες Νegroni Ιταλίας
  • 250γρ. τυρί κρέμα Ricotta
  • 1 κουταλιά της σούπας καυτερό λάδι πιπεριάς ή φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 200γρ. κρέμα γάλακτος ΦΑΓΕ 2%

Κράκερ ή Crostini ή φρεσκοψημένο ψωμί

Εκτέλεση:















Τοποθετούμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά, μέχρι το μείγμα μας να γίνει κρεμώδες με απαλή υφή.








Σερβίρουμε σαν dip πάνω σε κράκερ ή φρεσκοψημένο ψωμί.