Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Κέικ πορτοκαλιού με καλαμποκέλαιο





Υλικά:


  • 1 κούπα καλαμποκέλαιο(230γρ.)
  • 1 κούπα ζάχαρη(250γρ.)
  • 4 μεγάλα αβγά
  • 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού(250γρ.)
  • ξύσμα 4 πορτοκαλιών Μέρλιν
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου(300γρ.)

Εκτέλεση:



Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε καθόλου μίξερ.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι (κοσκινισμένο) και το baking.







Σ ένα μπολ αναμιγνύουμε μ’ ένα σύρμα, το λάδι με τη ζάχαρη.







 


Προσθέτουμε σιγά σιγά, πάντα ανακατεύοντας 1-1 τα αβγά.
Κατόπιν προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα.






 
 

Στο τέλος προσθέτουμε το μίγμα του αλευριού, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί.









Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε ή τοποθετούμε μια βρεγμένη λαδόκολλα, σε μια μακρόστενη ή στρογγυλή φόρμα 26-28 εκ.







Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση στην μεσαία σχάρα, στους 175˚C για 55’(ελέγχουμε με ένα μαχαιράκι κι αν δεν βγει εντελώς στεγνό, το αφήνουμε ακόμα για 5’).


Το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα, αφαιρούμε αμέσως τη λαδόκολλα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Προαιρετικά:

Το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή φτιάχνουμε γλάσο πορτοκαλιού.

Γλάσο:

1 κούπα άχνη
3-4 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού

Ανακατεύουμε την ζάχαρη άχνη με το χυμό, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να ρέει το γλάσο. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο χυμό ακόμα.


Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Ψαρόσουπα βελουτέ με φρέσκα ψάρια και λαχανικά




Υλικά:


  • 1,5 κιλό ψάρια (ροφούς ή σκορπίνες ή διάφορα μικρά πετρόψαρα)
  • 2 κολοκύθια (250γρ.)
  • 1 ώριμη ντομάτα (250γρ.)
  • 3-4 πατάτες (1/2 κιλό)
  • 1/2 ματσάκι σέλινο
  • 3-4 καρότα (250γρ.)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι (100γρ.)
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο-πιπέρι
  • 1,5 λίτρο νερό



χυμό λεμονιού


Εκτέλεση:



Στη χύτρα βάζουμε το νερό(1,5l), 1 κουταλιά αλάτι και τα ψάρια(στο δίχτι) να βράσουν. Μόλις αρχίζουν να χοχλάζουν, τα αφήνουμε να βράσουν περίπου για 15΄.








 

Σουρώνουμε προσεκτικά το ζωμό, για να μην μείνει κάποιο αγκάθι και τοποθετούμε τα ψάρια σε μια πιατέλα. 










 

Τα καθαρίζουμε από τις αγκάθες, τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη, για να μην στεγνώσουν και τα προσθέτουμε στη σούπα.







 
Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια όλα τα λαχανικά, προσθέτουμε το λάδι και τον σουρωμένο ζωμό στη χύτρα. Ανάβουμε τη κουζίνα, κλείνουμε τη χύτρα και μόλις ανέβει η βαλβίδα, σβήνουμε το μάτι.







 


Αφού κατέβει η βαλβίδα και μπορούμε να ανοίξουμε τη χύτρα, αφαιρούμε το μισό σέλινο, για να μην γίνει η σούπα μας, πράσινη.








 


Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα λαχανικά και τον ζωμό.












 


Αν θέλουμε τη σούπα μας πιο πηχτή, την αφήνουμε να βράσει για 5΄ - 10΄.
Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι ή πιπέρι.




Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10΄και κατόπιν την σερβίρουμε ζεστή, προσθέτοντας λίγο χυμό λεμονιού και τα ψάρια.



ΤΙΡ:

1. Αν χρησιμοποιήσουμε κανονική κατσαρόλα, όταν θα βράζουν τα λαχανικά, θα πρέπει να προσθέσουμε τουλάχιστον 1 κούπα νερό, γιατί μέχρι να ψηθούν, τουλάχιστον για 30’, θα εξατμιστεί το νερό.
2. Στη χύτρα δεν υπάρχουν απώλειες υγρών.

 

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Mους μορταδέλας - Mousse di mortadella



Υλικά:


  • 300γρ.Μορταδέλα σε λεπτές φέτες Νegroni Ιταλίας
  • 250γρ. τυρί κρέμα Ricotta
  • 1 κουταλιά της σούπας καυτερό λάδι πιπεριάς ή φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 200γρ. κρέμα γάλακτος ΦΑΓΕ 2%

Κράκερ ή Crostini ή φρεσκοψημένο ψωμί

Εκτέλεση:















Τοποθετούμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά, μέχρι το μείγμα μας να γίνει κρεμώδες με απαλή υφή.








Σερβίρουμε σαν dip πάνω σε κράκερ ή φρεσκοψημένο ψωμί.




Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Χριστόψωμο







Υλικά:


  • 2 φακελάκια φρέσκια μαγιά(50γρ.)
  • 2 κούπες χλιαρό νερό (500ml.)
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο (90ml.)
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη(80γρ.)
  • Το ξύσμα 1 μεγάλου πορτοκαλιού
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ ή χυμό πορτοκαλιού ή γλυκό κρασί(90ml.)
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας κοπανισμένη μαστίχα (4-5 τεμάχια)
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας τριμμένη κανέλα
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας τριμμένο γαρύφαλλο
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας τριμμένο μαχλέπι
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας κοπανισμένο γλυκάνισο(προαιρετικά)
  • 1 κιλό αλεύρι «για όλες τις χρήσεις» Μύλοι Αγ. Γεωργίου



  • ½ κούπα χοντροκοπανισμένα καρύδια(80γρ.)
  • ½ κούπα ξανθή σταφίδα(100γρ.)

Για το στόλισμα λίγο μαύρο σησάμι, μερικά αμύγδαλα φιλέ και 4-5 ολόκληρα καρύδια.


Εκτέλεση:

  
Αρχικά φτιάχνουμε το προζύμι.

Σ΄ ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε την 1 κούπα χλιαρό νερό από τα υλικά μας (το δοκιμάζουμε με το χέρι μας) και λιώνουμε την μαγιά.
Προσθέτουμε 2 κουταλιές από τη ζάχαρη μας και 3-4 κουταλιές από το αλεύρι μας, μέχρι να γίνει ένας χυλός.





Το αφήνουμε στον πάγκο μας, σκεπασμένο με μια μεμβράνη, για 10’-15’ να φουσκώσει.



 
Κατόπιν τοποθετούμε στο μίξερ το εξάρτημα με τον γάντζο και προσθέτουμε το φουσκωμένο προζύμι, όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τα καρύδια και τις σταφίδες) και τα ανακατεύουμε, ώστε να έχουμε μια μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε μια κουταλιά αλεύρι.





 

Σκεπάζουμε τη ζύμη στο μπολ του μίξερ με μια πλαστική σακούλα και το αφήνουμε για 1 ώρα, να διπλασιαστεί σε όγκο.







Λαδώνουμε το ταψί πασπαλίζουμε λίγο μαυροσήσαμο και απλώνουμε τη ζύμη.
Αφαιρούμε λίγη από τη ζύμη, για να στολίσουμε το ψωμί.

 

Ραντίζουμε το τραπέζι με λίγο αλεύρι και απλώνουμε το υπόλοιπο ζυμάρι, ανοίγοντά το σε ένα πλατύ φύλλο. Απλώνουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και το διπλώνουμε, για να φτιάξουμε το χριστόψωμό μας.








Πλάθουμε ένα σταυρό και μερικά μπαλάκια, με τη ζύμη που αφαιρέσαμε και στολίζουμε την επιφάνεια με διάφορα σχέδια, καρφώνουμε ολόκληρα καρύδια, πασπαλίζουμε με σισάμι και τ’ αφήνουμε για ακόμα 1 ώρα, να φουσκώσει.




Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190˚C στην αντίσταση και βάζουμε το ταψί μας στην μεσαία σχάρα.
Στα 40’, με ένα πινέλο αλείβουμε το ψωμί με νερό, για να αποκτήσει ωραίο χρώμα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 15’(συνολικός χρόνος ψησίματος 55’).


 


Το βγάζουμε από το φούρνο και το τοποθετούμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσει καλά.






Συνήθως το κόβουμε την παραμονή των Χριστουγέννων.