Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Σπιτικά ψωμάκια με τυρί, αφράτα σαν Brioche

 



 
Υλικά:
 
  • 500ml χλιαρό γάλα (2 κούπες)
  • 150γρ. παραδοσιακό ή στραγγιστό γιαούρτι (1/2 κούπα)
  • 50γρ. φρέσκια μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά (18γρ.)
  • 6 κοφτές κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 μεγάλο αβγό και τα ασπράδια από 2 μεγάλα αβγά
  • 2 κοφτές κουταλιές της σούπας αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 115ml καλαμποκέλαιο (1/2 κούπα)
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή σκληρό Μύλοι Αγ. Γεωργίου
 
Για τη γέμιση:
 
  • 200 γρ. φέτα Δωδώνη ή 100γρ. φέτα και 100γρ. μυζήθρα
  • 250γρ. τριμμένα τυριά (Γκούντα - κασέρι – γραβιέρα - παρμεζάνα ή όποιο κίτρινο τυρί προτιμάμε)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
  • Λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο(10-15 φυλλαράκια)
  • Πιπέρι
 
Για το άλειμμα:

2 κρόκους με 2 κουταλιές νερό ή γάλα,
Λίγο σησάμι, προαιρετικά
 
Η κούπα να περιέχει 250ml νερό
 


Εκτέλεση:
 


Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε όλα τα υλικά, αφού πρώτα έχουμε ανακατέψει το γάλα με τη μαγιά.
Ανακατεύουμε με τον γάντζο για τη ζύμη, αρχικά αργά (για να μην πεταχτεί το αλεύρι) και κατόπιν γρήγορα.
Συνεχίζουμε το χτύπημα μόνο για 1΄. Γίνεται μία συμπαγής ζύμη, που κολλάει λίγο.
Την σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί, για 1 - 1,5 ώρα, μέσα στο κάδο του μίξερ.







Εν τω μεταξύ τρίβουμε και ανακατεύουμε τα διάφορα τυριά και λίγο τριμμένο πιπέρι. Προαιρετικά προσθέτουμε λίγο δυόσμο, θυμάρι ή ρίγανη.











Όταν περάσει η ώρα και η ζύμη μας έχει ανέβει, προσθέτουμε και τα τυριά στον κάδο και ανακατεύουμε με τον γάντζο για τη ζύμη, μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά, περίπου 1΄.












Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30΄.
Κατόπιν στρώνουμε λαδόκολλα ένα ταψί και αν θέλουμε 1 μακρόστενη ή στρογγυλή φόρμα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 150γρ.









Η ζύμη κολλάει, γι αυτό απλώνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο και διπλώνουμε κάθε μπαλάκι σε στρογγυλό σχήμα (προσθέτοντας λίγο αλεύρι καθώς τα πλάθουμε και τα μεταφέρουμε πολύ αραιά στο ταψί, γιατί φουσκώνουν.










T
α σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 45΄.









Ταυτόχρονα ανάβουμε το φούρνο στους 160˚C στον αέρα.
Όταν περάσει η ώρα αλείβουμε τα 2 ταψιά με τον κρόκο, που το έχουμε ανακατέψει με 2 κουταλιές νερό, ή γάλα. Στο τέλος προσθέτουμε και λίγο σησάμι.










Ψήνουμε ταυτόχρονα τα 2 ταψιά σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία και χαμηλή σχάρα για 30΄- 35΄.
Στα 20΄αλλάζουμε θέση στα ταψιά, πάνω και κάτω, εμπρός και πίσω και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10΄ακόμα.









Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά, σε σχάρα. Κατόπιν τα αποθηκεύουμε σε μεταλλικό κουτί.
 





ΤΙΡ:

1. Αντί να ανακατέψουμε τη ζύμη μόνο με τυριά, μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένα αλλαντικά ή ελιές ή ότι άλλο φανταστούμε.
2. Μπορούμε να τα φτιάξουμε, πιο λαδερά. Δηλαδή αφαιρούμε ½ κούπα γάλα και την αντικαθιστούμε με 1/ κούπα καλαμποκέλαιο.


Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Sweet and spicy chili jam – Μαρμελάδα με καυτερές πιπεριές

 






Υλικά:
 
  • 15 αποξηραμένες μακριές κόκκινες καυτερές πιπεριές (23γρ.)
  • 10 φρέσκιες μακριές κόκκινες καυτερές πιπεριές (150γρ.)
  • 1 μεσαίο κόκκινο κρεμμύδι
  • 8 σκελίδες σκόρδο
  • 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας φρέσκο τζίτζερ σε κύβους
  • 120ml καλαμποκέλαιο (1/2 κούπα)
  • 250γρ. καστανή ζάχαρη (1 κούπα)
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 125ml νερό (1/2 κούπα)
  • ξύσμα 1 μέτριου λεμονιού
  • 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα ψαριού (ΤΕRIYAKI sause)
 

Προετοιμασία:



 


1. Αρχικά τοποθετούμε τις αποξηραμένες πιπεριές, σε ζεστό νερό, για 15΄.










Τις στραγγίζουμε, καθαρίζουμε τα κοτσάνια και τις κόβουμε σε ροδέλες.









2. Καθαρίζουμε τα κοτσάνια και κόβουμε σε ροδέλες τις φρέσκιες πιπεριές.









3. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίτζερ.
 





Εκτέλεση:
 
 





Στο multi ανακατεύουμε τις πιπεριές, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίτζερ, μέχρι να γίνουν μια πάστα.










Σ ένα μέτριο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε την πάστα από το multi.
Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύουμε συνεχώς, για να μην καεί το μίγμα για 10΄.











Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό και τον κύβο λαχανικών. Ανακατεύουμε συχνά, για να μην μας «πιάσει» η μαρμελάδα.











Σε περίπου 20’ , όταν η ξύλινη κουτάλα μας, φτιάνει μια γραμμή, η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη.
Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και την ΤΕRIYAKI sause.
 



Τοποθετούμε τη μαρμελάδα σε καθαρό βάζο και αφού κρυώσει, την διατηρούμε στο ψυγείο.
 

ΤΙΡ:

 
1. Μπορούμε να βάλουμε λίγο καλαμποκέλαιο στην επιφάνεια του βάζου, για να διατηρηθεί περισσότερο χρόνο η καυτερή μαρμελάδα μας στο ψυγείο.
2. Αν δεν θέλουμε να γίνει η μαρμελάδα τόσο καυτερή, μόλις κόψουμε τις πιπεριές σε ροδέλες, αφαιρούμε όσα περισσότερα σπόρια μπορούμε, γιατί εκεί βρίσκεται η καψαϊκίνη, η ουσία στην οποία οφείλεται η καυτερή γεύση της πιπεριάς τσίλι.



Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Τραγανή τάρτα Brisée, με μπανάνες και μήλα ζελέ





 

Υλικά ζύμης:

 

  • 125γρ. βούτυρο φρέσκο Lurpak παγωμένο
  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • το ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι
  • 4 κουταλιές της σούπας κονιάκ
  • 1 κουταλιά της σούπας νερό

 

Υλικά γέμισης:

 

  • 650γρ. ακαθάριστες μπανάνες και 400γρ ολόκληρα κόκκινα μήλα, (1050γρ. ακαθάριστα)
  • 2 κούπες νερό(500ml)
  • 1/2 κούπα ζάχαρη(125γρ.)
  • 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου Γιώτη με άρωμα βανίλια(43γρ.)
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό(100ml)
  • το ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι
  • 2 κοφτές κουταλιές της σούπας κανέλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο

 

 

Εκτέλεση γέμισης:

 



Αρχικά ετοιμάζουμε τη γέμιση, ώστε να κρυώσει μέχρι να φτιάξουμε τη ζύμη.








Διαλύoυμε τη βανίλια στο νερό(100ml).

Καθαρίζουμε τις μπανάνες και τα μήλα σε κύβους (750γρ. περίπου καθαρισμένα).







Εν τω μεταξύ τοποθετούμε στη φωτιά το νερό με τη ζάχαρη και μόλις αρχίζει να χοχλάζει, προσθέτουμε τα φρούτα στο μίγμα μας και τα αφήνουμε να βράσουν για 4-5΄.








Κατόπιν προσθέτουμε στο μίγμα τη διαλυμένη βανίλια και αμέσως σβήνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς για 2’.

Συμπληρώνουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει εντελώς.

Πρέπει να έχει γίνει μια κρέμα δεμένη.

 




Εκτέλεση ζύμης «Brisée»:

 

Αρχικά τρίβουμε στον τρίφτη το λεμόνι, και κατόπιν τεμαχίζουμε σε μικρά κομματάκια το παγωμένο βούτυρο.




Βάζουμε σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ, όλα τα υλικά ταυτοχρόνως και ζυμώνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε, για να μην ζεσταθεί το βούτυρο, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.








Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15΄ στο ψυγείο.

(Όχι παραπάνω γιατί θα παγώσει πολύ το βούτυρο και δεν θα πλάθεται).






Παίρνουμε 2 κομμάτια λαδόκολλας και τα βάζουμε πάνω και κάτω από τη ζύμη και με τον πλάστη την ανοίγουμε ένα φύλλο λεπτό, σε πάχος περίπου 1/2 εκ.







Την απλώνουμε σε ένα ταψάκι στρογγυλό ή τετράγωνο για τάρτα 26εκ. ανεβάζοντας τη ζύμη και στα πλαϊνά του ταψιού.

Κατόπιν απλώνουμε το κρύο μίγμα μπανάνας - μήλου.







Ψήνουμε στον αέρα στη μεσαία σχάρα, στους 180οC, για 1 ώρα.

Την αφήνουμε να κρυώσει στη σχάρα.