Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Εύκολη τυρόπιτα με φύλλο κουρού


 



Υλικά για τη γέμιση:

  • 2 κούπες φέτα Ήπειρος θρυμματισμένη
  • 2 κούπες μυζήθρα θρυμματισμένη
  • 4 κούπες τριμμένα διάφορα κίτρινα τυριά (Γραβιέρα, Γκούντα, Κασέρι, ή όποιο άλλο κίτρινο τυρί προτιμάμε)
  • 3 μεγάλα αβγά
  • 1 κούπα γάλα
  • 1 κουταλιά της σούπας πιπέρι ( περίπου)
  • 1 κουταλιά της σούπας θυμάρι ή ρίγανη
  • 1 χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο(προαιρετικά)



  • 650γρ. έτοιμο φύλλο κουρού Χρυσή ζύμη
  • 2-3 κουταλιές καλαμποκέλαιο για το άλειμμα
  • Λίγο σησάμι(προαιρετικά)


Εκτέλεση:






Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά.








Βγάζουμε τα φύλλα από το ψυγείο ή τα ξεπαγώνουμε αν είναι κατεψυγμένα(σύμφωνα με τις οδηγίες στην συσκευασία τους). Εγώ βρήκα το φύλλο κουρού Χρυσή ζύμη καταπληκτικό, σαν σπιτικό.




Λαδώνουμε το ταψί του φούρνου και στρώνουμε το ένα φύλλο.
Το ανοίγουμε λίγο με τα δάκτυλά μας, για να απλώσει μέχρι τα άκρα του ταψιού.









Κατόπιν στρώνουμε τη γέμιση, αφήνοντας 1 εκ. από τα άκρα του ταψιού.







Τελειώνοντας σκεπάζουμε τη γέμιση με το δεύτερο φύλλο και ενώνουμε τα 2 φύλλα, πλέκοντάς τα.
Χαράζουμε την πίτα με μαχαίρι σε κομμάτια, την λαδώνουμε πολύ καλά και την ραντίζουμε με λίγο νερό.








Πασπαλίζουμε με λίγο σησάμι.










Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση στην μεσαία σχάρα στους 180˚C, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Περίπου 1 ώρα.




Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο πάνω σε σχάρα και μετά την κόβουμε σε κομμάτια.



Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

ΠΑΙΔΙΚΗ ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΚΑΙ ΣΜΑΡΤΙΣ





Για παντεσπάνι διαμέτρου 28-30 εκ.

  • 150γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγ.Γεωργίου
  • 6 μεσαία αβγά
  • 60γρ. αμυγδαλόσκονη
  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού


Κρέμα σοκολάτας:

  • 1 κρέμα γάλακτος πλήρης ΦΑΓΕ (330γρ.)
  • 330γρ. κουβερτούρα 55% ΙΟΝ
  • ½ κιλό σαντιγί


Σιρόπι:

  • 1 κούπα φρέσκο γάλα
  • 1 κουταλιά της σούπας υγρή βανίλια


Για το γαρνίρισμα:

  • ½ κιλό σαντιγί
  • Περίπου 300γρ. Σμάρτις



Εκτέλεση – Παντεσπάνι:

Αρχικά κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη αμυγδαλόσκονη.





Δουλεύουμε στο μίξερ πολύ καλά τη ζάχαρη, τα αβγά κα το ξίσμα.
Κατόπιν ανακατεύουμε με τη σπάτουλα σιγά σιγά (αφού έχουμε σβήσει το μίξερ), το αλεύρι - αμυγδαλόσκονη.











Στρώνουμε σ’ ένα ταψί ή τσέρκι οπωσδήποτε λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση, στην μεσαία σκάλα, στους 170˚C για 25’.








Την επόμενη μέρα μοιράζουμε το παντεσπάνι σε 3 μέρη.





Εκτέλεση Κρέμας σοκολάτας:


Ζεσταίνουμε τη κρέμα γάλακτος και μόλις αρχίσει να χοχλάζει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την 
κουβερτούρα. 
Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. 








Μόλις κρυώσει η σοκολάτα, την ανακατεύουμε με την σαντιγί. 











Τοποθετούμε το μίγμα της σοκολάτας στο ψυγείο.








Συναρμολόγηση τούρτας:







Κόβουμε το παντεσπάνι σε 3 μέρη.
Ραντίζουμε με το γάλα το παντεσπάνι, μ’ ένα κουτάλι.












Μοιράζουμε τη κρέμα σοκολάτας σε δύο μέρη και την απλώνουμε στη τούρτα.














Όταν τη συναρμολογήσουμε απλώνουμε την σαντιγί γύρω γύρω.









Την μέρα που θα σερβίρουμε τη τούρτα, στολίζουμε με τα σμάρτις.  







ΤΙΡ:

1. Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την αμυγδαλόσκονη, τότε θα προσθέσουμε τα γραμμάριά της στο αλεύρι.

2. Για παντεσπάνι διαμέτρου 25-27 εκ.
125γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
125γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγ.Γεωργίου
5 μεσαία αβγά
50γρ. αμυγδαλόσκονη
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού

Κρέμα σοκολάτας

1 κρέμα γάλακτος πλήρης ΦΑΓΕ (250γρ.)
250γρ. κουβερτούρα 55% ΙΟΝ
400γρ. σαντιγί

Σιρόπι:

1 κούπα φρέσκο γάλα
1 κουταλιά της σούπας υγρή βανίλια

Για το γαρνίρισμα

400γρ. σαντιγί
Περίπου 250γρ. Σμάρτις





Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Βασιλόπιτα με καρύδια και χυμό μανταρινιού






Υλικά:

  • 1 κούπα φρέσκο βούτυρο Lurpak (250γρ.)
  • 1 κούπα ζάχαρη(250γρ.)
  • 5 μεγάλα αβγά
  • 1 κούπα φρεσκοστυμμένος χυμός μανταρινιού (250ml)
  • 2 γεμάτες κουταλιές σούπας ξύσμα 6-7 μανταρινιών
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 2 κούπες χοντροκομμένα καρύδια (250γρ.)
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου (250γρ.)
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ (προαιρετικά)


Για το γλάσο:

  • 600γρ. τυρί κρέμα Φιλαδέλφια ή Μασκαρπόνε
  • 50γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 1 κούπα άχνη ζάχαρη (125γρ.)
  • ξύσμα 3 μανταρινιών
  • 4 κουταλιές της σούπας χυμό μανταρινιού
  • Μερικά φουντούκια για το στόλισμα




Η 1 κούπα να χωράει 250ml νερό



Εκτέλεση:






Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.










Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder και τα καρύδια.

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα απράδια.












Αρχικά χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.








Κατόπιν με τον αναδευτήρα του μίξερ χτυπάμε τους κρόκους, το ξύσμα, τη ζάχαρη και το βούτυρο για 10’.









Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε το χυμό μανταρινιού με 2-3 κουταλιές από το μίγμα του αλευριού.









Κατόπιν προσθέτουμε εναλλάξ τη μαρέγκα με το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι να έχουμε έναν πηχτό χυλό (να τελειώσει πρώτα το αλεύρι).








Σε στρογγυλό ταψί 26-28εκ. τοποθετούμε στο πάτο λαδόκολλα, την οποία βρέχουμε με λίγο νερό, (για να μην μετακινηθεί) και αδειάζουμε το μείγμα.




Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση(μεσαία σχάρα), στους 175°C, για 50΄.






Ελέγχουμε με ένα στεγνό μαχαιράκι κι αν βγαίνει καθαρό, σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε τη βασιλόπιτα ακόμα 5’.
Την αφήνουμε 15’ σε σχάρα να κρυώσει λίγο.










Κατόπιν την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα, αφαιρούμε την λαδόκολλα και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.





Απλώνουμε το γλάσο και γράφουμε το 2019 με τα φουντούκια.


Παρασκευή γλάσου:





Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη, το τυρί, το ξύσμα και το βούτυρο, μέχρι να αφρατέψουν.
Σβήνουμε το μίξερ και προσθέτουμε το χυμό.






Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Κριθαρότο με γαρίδες





Υλικά για 4 άτομα:


  • 20 μεγάλες γαρίδες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 κούπα ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, Pummaro
  • 2 κούπες χοντρό κριθαράκι Barilla
  • 13 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ούζο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 4-5 κούπες ζωμό λαχανικών
  • Λίγη παρμεζάνα(προαιρετικά)



Οδηγίες:

Προετοιμασία για το κριθαρότο.






Καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε όλα τα φλούδια σε ένα μπολ. 











Χαράζουμε τη ράχη της γαρίδας κα αφαιρούμε το εντεράκι, που είναι γεμάτο άμμο.







Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ζωμό (οδηγίες στα ΤΙΡ).



Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κουταλιές ελαιόλαδο, προσθέτουμε τις καθαρισμένες γαρίδες και τις σοτάρουμε για 2΄-3΄. Τις σβήνουμε με το ούζο και τις αποσύρουμε από τη φωτιά.









Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε 5 κουταλιές το ελαιόλαδο και προσθέτουμε όλα τα φλούδια (κεφάλια, κελύφη, ουρές). Τα σοτάρουμε πολύ καλά, ζουλώντας τα κεφάλια με ένα γουδί, για να αφήσουν όλη τη γεύση τους στο λάδι.










Μετά από 5΄, προσθέτουμε τις 2 κούπες από το ζωμό και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμα 5΄.











Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το σουρώνουμε, κρατώντας το ζωμό.








Έχουμε τελειώσει τη προετοιμασία γα το κριθαρότο, έχοντας έτοιμες τις γαρίδες και το ζωμό.






Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κουταλιές το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι με το σκόρδο.











Τα σοτάρουμε ελαφρά και αμέσως μετά προσθέτουμε το κριθαράκι, το ζουμάκι από τα γαρίδες, το χυμό ντομάτας και μία κούπα, από το ζωμό. 










Η φωτιά μας να είναι μέτρια, δηλαδή να χοχλάζει ελαφρά το κριθαράκι. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε ζωμό, περιμένουμε μέχρι να απορροφηθεί, επαναλαμβάνουμε συνεχώς ……











Μετά από 15’ προσθέτουμε και τις γαρίδες.
Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε για ακόμα 5’ περίπου.





Το αποσύρουμε από τη φωτιά, και το αφήνουμε σκεπασμένο να σταθεί για 5΄.
Σερβίρουμε το κριθαρότο αμέσως, προσθέτοντας λίγο τυρί παρμεζάνα.


ΤΙΡ:

Ζωμός λαχανικών.

1. Όταν έχουμε διάφορα λαχανικά, μαζεύουμε τα κοτσάνια π.χ. από τα σέλινα, τα πράσα, τα κρεμμύδια, τα κολοκυθάκια κ.ά. και τα βράζουμε πολύ καλά, για περίπου 30΄. Τα σουρώνουμε και αφού κρυώσει, τον τοποθετούμε σε γυάλινο δοχείο στο ψυγείο. Διατηρούμε το ζωμό για 4-5 ημέρες.
2. Αν δεν μπορούμε να έχουμε ζωμό λαχανικών, τότε σε 1 λίτρο νερό προσθέτουμε 2 κύβους φρέσκων λαχανικών Knorr και το ζεσταίνουμε.